Oväntat snabb norsk återhämtning väntas

Den norska huvudstaden Oslo präglas återigen av nedstängningar i covid-19-pandemin. Arkivbild
Den norska huvudstaden Oslo präglas återigen av nedstängningar i covid-19-pandemin. Arkivbild
EkonomiTT-NTB-Reuters

Den norska ekonomin tar stryk av nya nedstängningar i den andra vågen av covid-19-smitta. Men den kommer ändå återhämta sig snabbare än väntat, enligt en uppdaterad prognos från den norska statistikbyrån SSB.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nya utbrott av smittspridning och nedstängningar väntas prägla första halvåret 2021. Men till sommaren vänder det, skriver SSB i sin prognos.

"Från sommaren 2021 väntas den ekonomiska aktiviteten öka markant, då befolkningen är vaccinerad och effekterna av pandemin minskar", skriver SSB.

Prognosen höjs

I år räknar SSB:s ekonomer med att Norges BNP, exklusive olje- och gassektorn, krymper med 3 procent enligt den uppdaterade prognosen. I senast föregående prognos beräknades nedgången bli 3,2 procent.

Samtidigt höjs tillväxtprognosen för 2021 till 3,7 procent, mot tidigare 3,6 procent. Prognosen för 2022 höjs ännu mer, till 3,6 procent, mot tidigare 2,9 procent.

SSB antar även att styrräntan i Norge kommer att börja höjas från mitten av 2021, i linje med tidigare prognos. Höjningen väntas motiveras av ökad ekonomisk aktivitet, men också mot bakgrund av att bostadspriserna i Norge har fortsatt stiga kraftigt i coronakrisen, upp med 8,3 procent mellan mars och november.

Annons

Annons

Norska kronan stärks

Statistikbyråns ekonomer räknar med att Norges styrränta höjs stegvis från nästa sommar och upp till 1 procent 2023.

Norges centralbank, som ska presentera uppdaterade prognoser för tillväxt och räntor nästa vecka, har tidigare sagt att man räknar med att hålla styrräntan på noll till slutet av 2022.

Den norska kronan stärktes mot euron efter den nya SSB-prognosen, upp 0,2 procent till 10:63 kronor per euro.

Den norska kronan rasade tillsammans med oljepriset i början av pandemin och var som lägst nere under 85 svenska ören. Sedan dess har den dock återhämtat sig och har spenderat större delen av året kring 95-99 svenska öre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons