-
+

Oväntat stort lyft för USA:s detaljhandel

Detaljhandeln i USA lyfte i januari. Arkivbild.
Detaljhandeln i USA lyfte i januari. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Det tog fart ordentligt i USA:s detaljhandel i januari, betydligt mer än väntat.

Donald Trumps sista stödpaket bidrog till utvecklingen.

Annons

Annons

Detaljhandeln i USA lyfte med 5,3 procent i januari jämfört med månaden före, visar färsk statistik från USA:s handelsdepartement. Det var betydligt mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning på 1,1 procent, enligt en Reutersenkät.

Konsumtionen fick bland annat draghjälp av den dåvarande presidenten Donald Trumps sista stimulanspaket på 900 miljarder dollar, som betalades ut i slutet av december och i början av januari. Detta inkluderade dels förlängt extra arbetslöshetsstöd och direktstöd på 600 dollar till de flesta låginkomsthushåll i USA.

Exklusive bilar var ökningen ännu större, plus 5,9 procent, mot väntade 1 procent. Och räknar man bort bensin, byggmaterial och livsmedel var ökningen 6 procent.

I december sjönk detaljhandeln i USA med 1 procent enligt reviderade tal från departementet. I en preliminär beräkning låg nedgången i december 0,7 procent.

Framöver väntas nya stimulanser sedan president Joe Bidens regering har föreslagit ett nytt stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar för kongressen, där hushållen får ytterligare 1 400 dollar i direktstöd. Samtidigt väntas konsumtionen få draghjälp av minskad smittspridning och ökad framtidstro i takt med att vaccinationsprogrammen rullas ut.

USA:s ekonomi krympte med 3,5 procent i fjol, den största nedgången sedan 1946, men väntas återhämta sig med en tillväxt på 4,8 procent i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss