A-
A+

Oväntat tuff halvledarsmäll för Stellantis

Stellantis, med bilmärken som Fiat, Chrysler och Peugeot, tar oväntat mycket stryk i halvledarbristens spår. Arkivbild
Stellantis, med bilmärken som Fiat, Chrysler och Peugeot, tar oväntat mycket stryk i halvledarbristens spår. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Annons

Annons

Omsättningen föll med 14 procent i tredje kvartalet för fordonskoncernen Stellantis, världens fjärde största biltillverkare. Halvledarbristen slog ut nästan en tredjedel av produktionen, vilket innebar 600 000 färre billeveranser än planerat.

Omsättningen föll till 32,5 miljarder euro, vilket var en större nedgång än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med drygt 33 miljarder i omsättning.

Enligt finanschefen Richard Palmer var halvledarbristen troligen något värre än befarat under kvartalet och för helåret räknar Stellantis med att produktionsbortfallet till följd av bristen på de kritiska komponenterna kommer hamna över tidigare beräkningar på 1,4 miljoner bilar.

Stellantis, noterat på Milanobörsen, bildades i början av 2021 genom en fusion av Fiat Chrysler med franska PSA, med flaggskeppet Peugeot. Koncernledningen bekräftar sin helårsprognos om en vinstmarginal på 10 procent för helåret, förutsatt att halvledarkrisen inte förvärras än mer och givet att det inte blir nya omfattande pandeminedstängningar i Europa och USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.