A-
A+

Över 100 000 döda med covid-19 i Iran

Den iranska presidenten Ebrahim Raisi pratar med vårdpersonalen på en covid-avdelning i Teheran.
Den iranska presidenten Ebrahim Raisi pratar med vårdpersonalen på en covid-avdelning i Teheran.
IranTT-AFP

Antal döda med covid-19 i Iran har under torsdagen passerat 100 000 personer sedan början av pandemin, trots strikta coronarestriktioner.

Annons

Annons

Det senaste dygnet har Iran registrerat 31 266 coronafall och 564 avlidna med covid-19. Antalet fall sedan pandemins början uppgår nu till 4 587 683 smittade och 100 255 döda.

Iranska tjänstemän har erkänt att den officiella statistiken underskattar det egentliga antalet döda och smittade. Trots det är Iran det värst coronadrabbade landet i Mellanöstern.

Iran har brottas med ett svårstoppat utbrott av den smittsamma deltavarianten sedan slutet av juni och myndigheterna har talat om en "femte coronavåg".

Antal smittade och sjukhusinlagda har stabiliserats i 14 provinser. Men antal döda förväntas öka de kommande dagarna, sade Iraj Harirchi, biträdande hälsominister till iranska medier i onsdags.

Sanktioner sinkar

De senaste restriktioner som infördes nationellt innebär förbud mot privata resor mellan Irans olika provinser fram till den 27 augusti. Dessutom håller statliga byggnader, banker och icke-nödvändiga affärer stängt fram till på lördag.

Iran har börjat vaccinera befolkningen redan i februari men processen har varit långsammare än myndigheterna har planerat. Sanktionerna införda av USA har gjort det svårare att föra över pengar utomlands vilket är avgörande för att importera vaccin, enligt myndigheterna.

Totalt har Iran importerat 25,4 miljoner vaccindoser sedan början av februari, enligt lokala medier.

I onsdags har den iranske presidenten Ebrahim Raisi vädjat till Kina och Ryssland om att öka vaccinleveranser till landet.

Annons

Annons

Låg vaccintillgång

Av Irans drygt 80 miljoner invånare har fler än 16,2 miljoner fått sin första spruta, medan 5,2 miljoner är fullvaccinerade.

Iran administrerar vaccin från kinesiska Sinopharm, engelsksvenska AstraZeneca, indiska Bharat Biotech samt det ryska vaccinet Sputnik V.

Myndigheterna har också godkänt användning av två inhemska vaccin men där är tillgången låg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!