Över 100 människor dödade i attack i Etiopien

Massakern inträffade nära staden Bulen i västra Etiopien.
Massakern inträffade nära staden Bulen i västra Etiopien.
EtiopienTT-Reuters

Över 100 människor har dödats av beväpnade män i en attack i den oroliga regionen Benishangul-Gumuz i västra Etiopien, enligt landets nationella människorättskommission.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vid gryningsattacken på onsdagen ska beväpnade män ha tagit sig in i byn Bekoji några mil från staden Bulen och skjutit människor och satt eld på bostäder där folk låg och sov, enligt människorättskommissionen.

En högt placerad regional säkerhetstjänsteman uppger att myndigheterna känner till attacken och håller på att identifiera förövarna och offren.

En lantbrukare, Belay Wajera, som förlorade sin fru och fem av sina barn i attacken, säger till Reuters att han har räknat till 82 döda på ett fält nära hans hem. Han och hans familj väcktes av skottlossningen och fyra av barnen lyckades fly och är nu försvunna, medan han själv skottskadades.

Slut på läkemedel

En läkare på plats uppger att han och hans kollegor har behandlat 38 skadade människor, de flesta med skottskador. Patienter har berättat för honom om anhöriga som dödats med kniv och att de beväpnade männen satt eld på bostäder och sköt människor som försökte fly.

Vi var inte beredda på det här och vi har slut på läkemedel, säger en sjuksköterska vid samma sjukhus.

Benishangul-Gumuz, som ligger relativt nära det konflikthärjade Tigray, har de senaste åren varit skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan olika etniska grupper. På senare tid har jordbrukare och affärsmän från grannregionen Amhara flyttat till området, vilket har gjort att konflikter om jordbruksmark har blossat upp.

I mitten av november dödades minst 34 personer i en attack mot en passagerarbuss i regionen.

Annons

Annons

Säkerhetsvakuum

Afrikas näst folkrikaste land har drabbats av regelbundna dödliga attacker sedan premiärminister Abiy Ahmed tillträdde 2018. Han har visserligen påskyndat demokratiska reformer i landet, men det har fört med sig att staten har lossat sitt järngrepp om de regionala maktkamperna. Att det nästa år ska hållas val har ytterligare spätt på de sjudande spänningarna gällande mark och resurser.

Dessutom har varningar höjts för att konflikten i Tigray, som har pågått i över sex veckor, har skapat ett säkerhetsvakuum i andra oroliga delar av landet, eftersom federala styrkor har beordrats dit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons