Över 100 personer stoppade vid danska gränsen

Många har avvisats vid gränsen mot Danmark, eftersom de inte kunnat bevisa för polisen att de haft rätt att resa in i Sverige.
Många har avvisats vid gränsen mot Danmark, eftersom de inte kunnat bevisa för polisen att de haft rätt att resa in i Sverige.
CoronavirusetTT

Polisen har svårt att hinna med allt arbete som inreseförbudet från Danmark innebär. Många som bara passerat Danmark på genomresa har avvisats vid gränsen, vilket skapat irritation och missnöje.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vid 15-tiden på tisdagen hade svensk polis avvisat fler än 100 personer som försökt ta sig in i Sverige via Danmark. Bland dem finns danskar som vill besöka släkt i Sverige, men även resenärer som bara befunnit sig i Danmark en kort stund på väg till Sverige.

Man har trott att det inte gäller alla. Men det gäller alla utlänningar som vill komma till Sverige, oavsett om man bara är på genomresa i Danmark. Man kanske landat på Kastrup och ska resa till Sverige. Det går inte för sig, och det ställer till lite friktion, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen.

Bevis krävs

Den som kommer till gränsen måste kunna bevisa för gränspolisen att hon eller han har rätt att resa in i Sverige, något många resenärer haft svårt att göra.

Man är först oförstående och blir ledsen, någon blir arg och besviken. Det är inte lätt för oss heller, vi har inte rätt att tyda lagen godtyckligt och det är regeringen som beslutat det här. Och det övergripande målet får man aldrig glömma – det är för att förhindra smittspridningen, säger Ewa-Gun Westford.

Arbetet har tidvis varit ansträngande och krävt stora resurser. I normala fall tar en kontroll av ett tåg över Öresundsbron sex minuter. Nu, när alla passagerare ska kontrolleras, tar det betydligt längre tid. Kontrollerna har också skapat köbildning och irritation bland trafikanter på bron.

Annons

Annons

Hoppas på insikt

Förhoppningen är att situationen ska lugna sig något när fler resenärer förstått vad de nya reglerna innebär.

Vi jobbar hela tiden med att anpassa vår resurs och inventera vilken resurs vi har framåt, för det här kommer ju att vara lite längre. Vi utför kontrollerna efter bästa förmåga, säger Ewa-Gun Westford.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons