A-
A+

Över 150 döda i Seoul när paniken spreds

Räddningsarbetare tar hand om dödsoffer och skadade. Under söndagsmorgonen räknades antalet döda till över 150.
Räddningsarbetare tar hand om dödsoffer och skadade. Under söndagsmorgonen räknades antalet döda till över 150.
SydkoreaTT

Skräckscener utspelades under halloweenfirande i Sydkoreas huvudstad Seoul. Minst 151 människor, de flesta unga kvinnor, klämdes ihjäl när panik utbröt i en trång gränd.

Flera utlänningar finns bland dödsoffren. Minst en av de omkomna är norsk medborgare.

Annons

Annons

Gränden där olyckan inträffade dagen efter katastrofen.
Gränden där olyckan inträffade dagen efter katastrofen.
142 ambulanser skickades till platsen.
142 ambulanser skickades till platsen.
President Yoon Suk-Yeol (mitten) kallade till krismöte.
President Yoon Suk-Yeol (mitten) kallade till krismöte.
Det var en chock. Jag visste inte om de skämtade, för det var ju halloween och många hade klätt ut sig, säger svenske Hamlet Talje Willloughby, som var på plats, till SVT Nyheter.

Han och hans vänner hade som många andra Seoulbor tagit sig till stadsdelen Itaewon för att fira halloween.

Jag såg kanske 50, 60 livlösa kroppar på gatan. Polisen spärrade av hela området, men vi behövde ju promenera förbi, säger han till SVT sent på lördagen.
Jag hade aldrig tidigare sett en död kropp, och så låg det överallt kroppar på gatan.

Packades samman i gränd

Uppskattningsvis 100 000 personer hade samlats i de populära nöjeskvarteren i Itaewon i Seoul för halloweenfirande. Det var det första stora halloweenfirandet efter pandemin och det första sedan alla covidrestriktioner hävts tidigare i år.

Gränden där olyckan inträffade var cirka fyra meter bred, 50 meter lång och sluttande, skriver den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo. Den förbinder två populära huvudgator i Itaewon med varandra, och mynnar ut vid en utgång till Seouls tunnelbana.

Enligt rykten packades människor samman i gränden för att få se en kändis som befann sig i området, rapporterar Korea Times. Trängseln var så stor att det inte gick att röra sig. Situationen blev katastrofal när några föll och skapade en dominoeffekt nedåt i gränden då människor packades ovanpå varandra lager på lager, enligt vittnen.

Annons

Annons

"Kunde knappt andas"

Folk ska ha omkommit av syrebrist men många ska även ha trampats eller klämts ihjäl. 97 av de omkomna var kvinnor, de flesta i 20-årsåldern. Det yngsta offret var bara 16 år.

En kort person som jag kunde knappt andas. Jag överlevde eftersom jag befann mig i sidan av gränden. Det ser ut som folk i mitten drabbades värst, berättar Park, en kvinna i 20-årsåldern, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

På söndagsförmiddagen lokal tid meddelar räddningstjänsten att 151 personer har bekräftats döda. Ett 80-tal personer vårdas för skador, varav många är allvarligt skadade, rapporterar lokala medier.

Bland de omkomna har 19 utlänningar bekräftats. Offer från Norge, Iran, Uzbekistan och Kina har identifierats, rapporterar nyhetsbyråer.

Minst en norrman död

Minst en norsk medborgare miste livet i tragedin, bekräftar norska UD för NTB på söndagsmorgonen. Flera norrmän kan ha drabbats.

Vi kan bekräfta att en norsk medborgare har omkommit i den tragiska händelsen i Seoul. Våra tankar går till de anhöriga, skriver UD:s presstalesperson Ane Håvardsdatter Lunde.

Enligt svenska UD:s presstjänst fanns det tidigt på söndagsmorgonen inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar.

Identifiering tar tid

De flesta av de omkomna har förts till sjukhus, men man har även behövt använda en idrottsanläggning i närheten för att få bort döda från gatorna. Enligt räddningstjänsten kan det ta tid att identifiera alla. Man uppger också att det kan tillkomma offer när området söks igenom.

Presidenten Yoon Suk-Yeol har utlyst landssorg och offentliga byggnader flaggar på halv stång, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I ett tal till nationen på söndagsmorgonen kallar han det för en tragedi och katastrof som inte borde ha kunnat hända. Presidenten lovar vidare grundlig utredning och att man ska säkerställa att det inte kan hända igen, rapporterar AFP.

Seouls borgmästare befann sig i Europa när katastrofen inträffade men återvänder nu hem, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.