A-
A+

Över 2 000 döda i Marocko – landssorg utlyst

Invånare i byn Moulay Brahim utanför sina nu raserade hus.
Invånare i byn Moulay Brahim utanför sina nu raserade hus.
MarockoTT-AP-AFP

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den kraftiga jordbävningen i Marocko. Antalet döda är över 2 000 och mer än 1 400 är skadade, uppger myndigheterna på kvällen.

Tre dagars landssorg har utlysts i landet.

Annons

Räddningsarbetare gräver fram överlevande i byn Moulay Brahim.
Räddningsarbetare gräver fram överlevande i byn Moulay Brahim.
Boende tar skydd på ett torg i Marrakech efter skalvet sent på fredagen.
Boende tar skydd på ett torg i Marrakech efter skalvet sent på fredagen.

Skalvet inträffade sent på fredagskvällen och hade sitt centrum långt under jord i Atlasbergen söder om den kända turiststaden Marrakech i södra Marocko. Den hade en magnitud på 6,8, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Minst tio av mina familjemedlemmar har dött. Jag kan knappt tro det, jag träffade ju dem för bara två dagar sedan, säger Marrakechbon Houda Outassaf.

Han gick omkring på torget Jemaa el-Fna i gamla delarna av staden, där en minaret kollapsat, när marken började skaka.

Vi är i säkerhet nu, men jag är fortfarande chockad.

Flera av de drabbade byarna ligger svåråtkomligt uppe i bergen i provinsen al-Haouz där vägar blockerats efter skalvet eller proppats igen av bilar.

De stora avstånden mellan bergsbyarna gör att det kommer ta tid att nå fram med hjälp till drabbade och få reda på katastrofens egentliga omfattning, säger Abderrahim Ait Daoud, företrädare för staden Talat N’Yaaqoub i provinsen.

Lång räddningsinsats

Att skadorna är mycket omfattande står dock klart, och Internationella Röda Korset befarar att det kan krävas månader, om inte år, av hjälpinsatser i landet.

Under lördagen klarnade situationen och skadeläget något – och med det steg antalet offer kraftigt. Under dagen har dödstalet stigit stadigt och nådde på kvällen drygt 2 000 människor, enligt inrikesdepartementet. Över 1 400 har skadats, varav mer än hälften allvarligt.

En tre dagar lång landssorg då alla offentliga byggnader flaggar på halvstång har utlysts, meddelar kungliga palatset, som också har gett en allmän order om att ge de nödställda "husrum, mat och all annan grundläggande hjälp".

"Sprang ut i panik"

Videoklipp i sociala medier visar skadade hus och människor som rusar ut på gator. I världsarvsstaden Marrakech syns skador på de omtalade röda murarna som omger den gamla stadskärnan.

På gatorna arbetar människor och räddningsarbetare febrilt och gräver bland rasmassorna i sökandet efter överlevande.

Jag hade nästan somnat när jag hörde hur dörrar och fönster slog. jag sprang ut på gatan i panik, jag trodde jag skulle dö ensam i huset, säger Ghannou Najem i Marrakech.

Natten har många människor tillbringat utomhus av rädsla för efterskalv.

Enligt marockanska myndigheter kan det vara den kraftigaste jordbävning som inträffat hittills i landet. Myndigheterna angav magnituden till 7.

Inte säkert

Jordbävningen inträffade mellan städerna Agadir och Marrakech. 1960 drabbades Agadir av en förödande jordbävning och närmare 15 000 personer omkom. Sedan dess har byggnadsregler i Marocko skärpts, men många byggnader, särskilt hus på landsbygden, är inte konstruerade för att stå emot kraftiga skakningar.

Svenska utrikesdepartementet har på lördagskvällen fortfarande inga rapporter om skadade eller omkomna svenskar.

Svenskar som befinner sig i området uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Alla svenskar som befinner sig i området uppmanas också att anmäla sig till den så kallade svensklistan samt att följa den svenska ambassadens reseinformation på webbsidan Sweden abroad, säger Philippa Westling på UD:s pressjour till TT.

Ambassaden i Rabat följer utvecklingen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.