Över 30 danskar smittade av muterat virus

Covid-19 testcenter har inrättats på många håll i Danmark, som här inför en fotbollsmatch. Arkivbild
Covid-19 testcenter har inrättats på många håll i Danmark, som här inför en fotbollsmatch. Arkivbild
DanmarkTT-Ritzau

Den nya och mer smittsamma variant av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien har nu bekräftats hos 33 personer i Danmark.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det framgår av dokument från smittskyddsorganet Statens Serum Institut (SSI). Siffrorna gäller prover som tagits mellan den 14 november och 14 december och mutationen har funnits i 0,4 procent av de positiva svaren.

Eftersom endast 13,5 procent av det totala antalet positiva prov under perioden undersökts är det troligen fler än 33 som smittats med det muterade viruset, bedömer SSI.

Det rör sig om varianten N501Y, som enligt brittiska forskare kan vara runt 70 procent mer smittsam än det ursprungliga viruset. Det finns dock inga tecken på att N501Y ger upphov till mer allvarliga sjukdomssymtom.

Samtidigt kommer vissa positiva signaler.

Över 80 000 personer snabbtestades för covid-19 i Danmark dagen före julafton, nära 10 000 fler än dagen innan. Andelen smittade var bara 1,35 procent – den lägsta sedan snabbtesterna började.

23 december var den arbetsammaste dag vi haft, berättar berättar ambulansdirektör Jørgen Mieritz på Falck.

Han säger att det är stora geografiska skillnader. I Hvidovre testades hela 3,9 procent positivt.

Fyra privata företag har börjat snabbtesta för corona runtom i Danmark och andelen positiva har sjunkit sedan den 16 december, med undantag från någon enstaka topp. Det går i linje med den allmänna sjukvårdens testresultat.

De glädjande siffrorna ska läsas med förbehåll: dels är det många fler som testar sig och de är vanligen utan symtom, dels har snabbtesterna en träffsäkerhet på bara 70-80 procent – mot 98 procents säkerhet för pcr-testerna som den allmänna sjukvården använder. Snabbtest i Danmark rekommenderas därför inte för dem som har symtom eller har nära kontakt med covid-sjuka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons