A-
A+

Över 30 "svenska" VM-spelare – men inga damkronor

Luleås backstjärna Jenni Hiirikoski (6) ska försöka ta Finland till guld i ishockey-VM. Arkivbild.
Luleås backstjärna Jenni Hiirikoski (6) ska försöka ta Finland till guld i ishockey-VM. Arkivbild.
IshockeyTT

På fredag startar ishockey-VM – för första gången utan Sverige.

Trots att Damkronorna saknas finns det dock gott om svenska kopplingar.

Över 30 av spelarna kommer från SDHL-klubbar – åtta från mästaren Luleå – och nykomlingen Danmark basas av Peter Elander, som ledde Sverige till OS-silver 2006.

Annons

Annons

Hockey-VM i augusti!? Jodå, så blev det sedan det mästerskap som egentligen skulle ha spelats i maj i Halifax ställdes in i sista stund på grund av coronapandemin. Kanadensiska hockeyförbundet flyttade i stället VM till Calgary med start på fredag. Finalen spelas natten till den 1 september. Detta blir tredje gången gillt eftersom VM-turneringen egentligen skulle ha spelats 2020, men även då hindrades av covid-19.

Hur gick det senast? USA tog sitt femte raka VM-guld 2019 i Finland på ett kontroversiellt sätt. Finland trodde sig ha tagit ett historiskt guld med ett segermål i förlängningen, men efter en lång palaver dömdes målet bort och USA vann sedan finalen efter straffläggning. Det var i den turneringen som Damkronorna gjorde ett historiskt fiasko och åkte ur A-VM för första gången.

Så avgörs det: Tio lag deltar och de fem högst rankade lagen (USA, Kanada, Finland, Schweiz och det ryska laget) bildar grupp A medan Tjeckien, Tyskland, Japan och nykomlingarna Danmark och Ungern spelar i grupp B. Lagen möts inbördes i grupperna en gång och sedan går samtliga lag från A-gruppen till kvartsfinal tillsammans med de tre bästa från grupp B. Inget lag åker ur i år.

Oklart med publik: Gruppspelet kommer att avgöras inför tomma läktare, men arrangörerna hoppas få myndigheternas tillstånd att släppa in publik under slutspelet, skriver CBC.

Favoriterna: USA så klart efter fem raka VM-guld, men Kanada vill försöka peta ned sina antagonister från tronen på hemmaplan. Med OS knappt sex månader bort väger VM-guldet extra tungt. På 19 tidigare VM-turneringar har Kanada vunnit 10 guld och USA 9.

Kan Finland skrälla? Med stjärnor som bland annat Luleåduon Jenni Hiirikoski, MVP 2019, och Noora Tulus samt förre Luleåprofilen Michelle Karvinen finns så klart chansen. Men stjärnmålvakten Noora Räty, fem gånger vald till VM:s bästa målvakt, har tvingats tacka nej till spel då hon inte får ledigt från jobbet. Ett enormt avbräck.

Största stjärnorna: Förutom de finländska toppnamnen är amerikanska fartvidundret Kendall Coyne Schofield – som slog världen med häpnad i skridskotävlingen i NHL:s All Star-event 2019 – världens kanske mest spektakulära spelare på damsidan. Vassa forwardskollegan Hilary Knight vann både mål- och poängligan i VM 2019 med Natalie Spooner, Kanada, tvåa i båda kategorierna.

Nordamerikanskt trubbel: De flesta av stjärnorna i USA och Kanada har inte spelat seriespel sedan 2019. Den våren lades den kanadensiska ligan ned och de bästa bojkottar den amerikanska ligan, NWHL, då den inte är helprofessionell. I stället bildade de PWHPA (Professional women's hockey players association) med sikte på en framtida proffsliga. Men hittills har de bara tränat och spelat uppvisningsmatcher. 14 av spelarna i USA:s lag tillhör den organisationen och i Kanadas lag hela 22. Hur påverkar det?

När är Sverige tillbaka? Två raka B-VM har ställts in på grund av coronapandemin, i april nästa år görs tredje försöket. Till OS i februari kan Damkronorna vara tillbaka bland de stora – men dit måste de kvala på grund av debaclet i VM 2019. Kvalet avgörs i Luleå i november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!