Över 5 000 vill prova på att vara finländare

Personer lockas att flytta till Finland. På bilden ett havsbad i centrala i Helsingfors. Arkivbild
Personer lockas att flytta till Finland. På bilden ett havsbad i centrala i Helsingfors. Arkivbild
FinlandTT

Finland har fått över 5 300 ansökningar från personer inom tekniksektorn som har nappat på erbjudandet att bo och arbeta i landet under tre månader. Syftet är att locka till sig eftertraktad arbetskraft.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vi toppar inte listan över vart man vill flytta, men vi vet att när människor väl kommer hit så har de en tendens att stanna, säger Johanna Huurre på Helsinki Business Hub som ligger bakom kampanjen, till The Guardian.

När personerna kommer till landet får de hjälp med alla nödvändiga dokument, boende, skola eller barnomsorg för sina barn, arbetsmöjligheter och introduktion till tekniksektorn i Helsingfors. De som trivs i Finland erbjuds också hjälp med att stanna kvar permanent i landet.

De flesta sökande har familj och vill jobba på distans för sin nuvarande arbetsgivare. Men över 800 uppger att de vill dra i gång egna företag medan ett sextiotal är investerare och en del söker jobb.

Erbjudandet har lockat sökande från hela världen med en övervikt från USA och Kanada. Framför allt amerikanerna lockas av gratis sjukvård, generös föräldraledighet, balans mellan arbete och fritid samt den finländska naturen.

Finland har även en annan konkurrensfördel i jakten på eftertraktad arbetskraft – invånarna har rankats som världens lyckligaste tre år i rad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons