Över 90 döda i Guineas politiska protester

Demonstration mot Guineas president Alpha Condé i oktober i fjol.
Demonstration mot Guineas president Alpha Condé i oktober i fjol.
GuineaTT-AFP

Minst 90 personer har under det senaste året mist livet i flera stora protester mot Guineas president Alpha Condé.

Annons

Annons

Den 82-årige Condé hoppas bli återvald i helgens presidentval, vilket han kan bli efter att tidigare i år ha drivit igenom en omgörning av konstitutionen, som möjliggör en tredje mandatperiod.

Men det politiska schackspelet har i ett års tid orsakat stora protester och sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor.

Den oppositionella paraplyorganisationen FNDC publicerade på måndagen en lista över 92 människor som FNDC säger har dödats i samband med protester mot presidenten och sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor sedan mitten av oktober i fjol.

45 av dem ska ha skjutits ihjäl, varav åtta ännu inte är identifierade. Landets säkerhetsminister Albert Damantang Camara avfärdar antalet döda och anklagar FNDC för att ha ägna sig åt politiskt motiverad "makaber bokföring".

Det har förekommit våldsamma dödsfall, vilket vi beklagar, och vi arbetar på att försäkra oss om att det inte sker igen. Men jag skulle bli mycket förvånad om det rör sig om 92 fall, säger ministern.

Han säger vidare att 42 personer har mist livet i samband med politiska sammandrabbningar men att det inte finns bevis för att säkerhetstjänsten ligger bakom det.

I en rapport från tidigare i oktober skrev Amnesty International att säkerhetsstyrkor har dödat minst 50 personer i samband med protester, och uppmanar regeringen att ställa de ansvariga till svars för våldet.

Under det västafrikanska landets konstitution kan en president bara sitta två mandatperioder, men de kritiserade förändringarna innebär en "nollställning" för Condé, som valdes till president 2010 och 2015.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons