A-
A+

Över lag varm sommar – trots regntyngt avslut

Sommaren 2021 bjöd på ett brett väderspektrum – från rekordvärme i juni till översvämningar i augusti. Arkivbild.
Sommaren 2021 bjöd på ett brett väderspektrum – från rekordvärme i juni till översvämningar i augusti. Arkivbild.
VäderTT

Två heta månader följdes av en mild.

Sommaren 2021 lär bli ihågkommen för två motsatta extremer – rekordvärme och översvämningar.

Annons

Annons

Juni och juli bjöd på skyhöga temperaturer, särskilt i södra Sverige där landets högsta junitemperatur på över 70 år uppmättes i småländska Målilla den 18–19 juni (34,6 grader), skriver SMHI.

Augusti var betydligt kyligare. Den 3 augusti registrerades sommarens lägsta temperatur i lappländska Latnivaara (minus 4 grader) – vilket är sällsynt lågt för datumet. Slutet av sommaren var också våtare än början, inte minst i Dalarna och Gävleborg som drabbades av svåra översvämningar i mitten av augusti.

Den svalkande epilogen lyckades emellertid inte väga upp den värmedominerande inledningen. SMHI summerar preliminärt sommaren som varm eller mycket varm.

Hela Sverige fick högre temperaturer, jämfört med normalvärdet 1991–2020. Minst temperaturöverskott återfanns i delar av Lappland och delar av västkusten. Störst överskott var lokaliserade till Gotland och delar av Svealand – här var sommaren sammantaget en av de varmaste som hittills observerats. Exakt placering avgörs dock av hur varm den kalendariska sommarens sista dag blir.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!