A-
A+

Övergrepp i katolska kyrkan i Portugal utreds

Hundratals personer vittnar om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Portugal. Arkivbild.
Hundratals personer vittnar om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Portugal. Arkivbild.
PortugalTT

Portugals rättsväsende har startat flera utredningar gällande sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan. En oberoende kommission har hittills samlat in 352 vittnesmål.

Annons

Annons

Antalet offer är sannolikt fler eftersom vittnesmålen ofta hänvisar till fler offer, säger barnpsykiatern och kommissionschefen Petro Stretch till nyhetsbyrån AFP.

17 vittnesmål har lett till att tio utredningar har inletts och tre har lagts ner – på grund av att de är för gamla eller i brist på bevis, meddelar Portugals åklagarmyndighet till AFP.

Den oberoende kommissionen började i januari i år att utreda om medlemmar i prästerskapet genom historien begått sexuella övergrepp mot barn. Kommissionen skapades på initiativ av den portugisiska kyrkan efter att flera framstående katoliker krävt att den tystnadskultur som präglar kyrkan måste försvinna.

"Jag har gett instruktioner om att nolltolerans och total transparens ska vara regeln", skrev Dom Manuel Clemente, den portugisiska kyrkans högsta prelat, i ett öppet brev som offentliggjordes på fredagen.

Inom katolska kyrkan i Frankrike och Spanien finns liknande kommissioner som utreder sexuella övergrepp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.