A-
A+

Överklagar friande dom mot mordåtalad pojke

Pojken frikändes for mord av Eskilstuna tingsrätt. Fel, anser åklagaren, som överklagar till Svea hovrätt.
Pojken frikändes for mord av Eskilstuna tingsrätt. Fel, anser åklagaren, som överklagar till Svea hovrätt.
BrottTT

Eskilstuna tingsrätt frikände en 17-årig pojke som åtalats för mord på en jämnårig förra året. Nu överklagas domen av åklagaren och målsägarbiträdet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mordet i Eskilstuna ägde rum utomhus omkring klockan åtta på kvällen den 17 september förra året. Flera personer, även barn, blev vittnen till händelsen. Offret som var jämnårig med den åtalade pojken sköts med minst tre skott i överkroppen. Han avled senare på sjukhus.

Mordvapnet hittades senare i ett förråd, i en påse tillsammans med bland annat kläder. Men varken dna eller fingeravtryck från den åtalade hittades på vapnet. Däremot fanns spår efter honom på påsen och på vissa av kläderna. Men det fanns även spår av andra personer på kläderna, vilket gjorde att det enligt tingsrätten inte gick att utesluta att någon annan haft dem på sig vid gärningen.

Inte styrkt

Tingsrätten ansåg även att det fanns svagheter i vittnenas identifikation av 17-åringen, och ansåg sammantaget att det inte att det var ställt utom rimligt tvivel att pojken var skyldig. Själv har han nekat.

Åklagare Maria Edström yrkar i sitt överklagande till Svea hovrätt att pojken döms för mord och grovt vapenbrott, till i första hand fängelse och i andra hand sluten ungdomsvård.

Enligt henne har tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering.

Annons

Annons

Kompletterande bevis

"Utpekandena från ögonvittnena tillsammans med hans dna på kläderna som ligger tillsammans med mordvapnet i det garage från vilket han tar en taxi, bara timmar efter mordet, är menar jag så starka att åtalet måste anses vara styrkt. Den förklaring NN (17-åringen) lämnat till vad han gjort och var han varit före, under och efter mordet förändrar inte den bedömningen", skriver Edström.

Sedan tingsrättsdomen har åklagaren även beslutat om komplettering av förundersökningen, vilket ännu pågår. Kompletterande bevisning kan därmed komma att åberopas i hovrätten.

Målsägarbiträdet ansluter till överklagandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.