A-
A+

Överlägsen van der Poel fixade OS-biljett

Nils van der Poel var överlägsen på 10 000 meter i Stavanger och fixade en OS-biljett.
Nils van der Poel var överlägsen på 10 000 meter i Stavanger och fixade en OS-biljett.
SkridskoTT

Nils van der Poel var överlägset snabbast i Stavanger och vann 10 000 meter i världscupen i skridsko. Nu är svensken så gott som klar för OS i Peking.

Fan vad gött, säger han till SVT.

Annons

Annons

25-åringen från Trollhättan har två helger i rad visat varför han ses som ett av Sveriges största medaljhopp inför vinter-OS i Peking.

Först vann hann utan problem världscuppremiären i 5 000 meter i Polen. I Stavanger knep han en OS-kvalplats genom att överlägset segra på den dubbla distansen och dessutom slå banrekordet med över tio sekunder.

Loppet i Norge var det enda OS-kvalloppet på 10 000-metersdistansen och blev därmed ett direktkval till spelen i Peking för de fyra snabbaste åkarna, som belönades med en kvotplats.

"Askul såklart"

Ser man till resultatet, en seger på tiden 12.38,928, med 17 sekunder till tvåan Jorrit Bergsma och därmed en med god marginal erhållen kvotkvalplats, är Nils van der Poel klar för spelen.

Han var själv osäker på om prestationen räckt till en OS-biljett på grund av reglerna, men när skridskostjärnan väl fått saken bekräftad för sig var han nöjd.

Det är askul såklart. Det var ju här jag fuckade upp det för fyra år sen när jag ville köra 10 000 på OS, sade han till SVT.

Bergsma, Ted-Jan Bloemen och Graeme Fish är även de kvalade i och med sina topp fyra-placeringar.

Annons

Annons

Kan bli dubbelkvalificerad

Det enda som saknas för van der Poel är en formell uttagning av den svenska olympiska kommittén, men med tanke på att skridskoåkaren också är dubbel världsmästare (bland annat) lär han med alla mått mätt uppfylla kommitténs krav om att kunna konkurrera om att bli topp åtta.

De resterande åtta av de totalt tolv OS-platserna till 10 000 meter går till de bäst rankade åkarna i långsloppsvärldscupen efter fyra tävlingar. I och med sina två segrar toppar van der Poel den här rankingen med två världscuptävlingar i Nordamerika kvar.

Där kan van der Poel säkra sin biljett på 5 000 meter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.