A-
A+

Överlevare från dödsmaraton i Kina hotas

Räddningsaktion för att rädda löpare i nordvästra Kina. Arkivbild.
Räddningsaktion för att rädda löpare i nordvästra Kina. Arkivbild.
MaratonTT

21 människor dog under ett ultramaratonlopp i Kina i somras. Överlevare och anhöriga vittnar nu om dödshot och påtryckningar om de pratar om det.

Annons

Annons

Brittiska BBC rapporterar om Zhang Xiaotao, en av deltagarna i det ultramaratonlopp som startade i kinesiska Gansu-provinsen i nordvästra Kina i juni.

Kort in i det 10 mil långa loppet förändrades vädret från stabilt, till iskallt. Iförda shorts och löparlinnen hade deltagarna i loppet inte mycket som skyddade dem från vädret.

Zhang berättade i ett inlägg på sociala medier om hur han passerade flera löpare som hade svårt att ta sig fram i det kalla och blåsiga vädret. Zhang och en annan löpare, Wu Panrong, hade hållit jämna steg sedan starten och när vindstyrkan ökade, lade Zhang sin arm om sin medtävlare och duon fortsatte tillsammans.

Men allteftersom förhållandena förvärrades, separerades de två löparna och Zhang fick fortsätta själv.

Löparna hotade

Zhang fortsatte uppåt på bergsstigen i vindbyar som nådde upp mot 25 meter per sekund. Till slut blev kylan för mycket även för Zhang, som börjat förlora känseln i sina ben och armar, och han föll ihop. Han lyckades ta fram sin isolerings-filt och tryckte på SOS-knappen på sin GPS innan han svimmade.

När han vaknade låg han i en grotta, tillsammans med flera andra löpare och en herde som lindat in Zhang i en filt.

Löparna tog sig med gemensam kraft ner för berget, till räddningspersonalen som samlats i närheten. Väl i trygghet fick de veta att 21 löpare dött. En av dem var Wu Panrong, som Zhang slagit följe med innan vädret separerat dem.

Efter att Zhang berättat om händelsen på sociala medier, tog det inte lång tid innan inlägget försvann.

Några veckor efter att den Peking-baserade nyhetstjänsten Caixin publicerade vittnesmålet gick Zhang ut och bad journalister och användare på sociala medier att låta honom och hans familj vara, han stängde sedan ner sitt konto efter flera dödshot.

Även anhöriga till löpare som dött under tragedin har fått utstå hot.

Annons

Annons

"De bevakar oss"

Enligt BBC anklagades en kvinna, som förlorat sin pappa, för att sprida rykten och använda sig av "utländska styrkor" för att sprida negativa historier om Kina.

Huang Yinzhen, vars bror dog, säger sig ha blivit förföljd av lokala tjänstemän som hon hävdar försökte förhindra att hon pratade med sin släkt.

De förhindrar oss från att kontakta familjemedlemmar eller reportrar, de bevakar oss, säger hon till New York Times.

En månad efter loppet bestraffades 27 lokala tjänstemän. Kommunistpartiets lokala minister, Li Zuobi, hittades död efter att ha fallit från sin lägenhet. Enligt BBC har polisen uteslutit mord.

Kina har, med lite drygt två månader kvar tills dess att man står värd för OS, tillfälligt förbjudit extremsporter så som terränglöpning och ultramaraton medan man ser över säkerhetsföreskrifterna för sådana tävlingar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.