A-
A+

Överraskande lågt valdeltagande

Färre verkar ha röstat.
Färre verkar ha röstat.
PolitikTT

Det verkar bli ett trendbrott – valdeltagandet sjunker.

Det är överraskande i så fall, det hade jag inte väntat mig alls, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Annons

Annons

Valdeltagandet ser ut att hamna kring 83 procent. Men det är bara preliminärt. Helt klart blir det först när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna har räknats senare i veckan.

Vid förra valet blev valdeltagande 87 procent, vilket då var det högsta sedan 1985. Valet 2014 landade siffran på 85,8 procent och trenden hade varit i stadigt stigande sedan 2002.

Men nu ser den trenden ut att vara bruten. Sent på valkvällen, när nästan alla distrikt är räknade, visar de preliminära uppgifterna på drygt 81 procent.

Många väljare har tyckt det har varit svårt, så att man helt enkelt inte är med, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s valvaka, och pekar på undersökningar som har gjorts.

Men siffran brukar lyfta när de sena rösterna trillar in.

Min gissning är att det landar runt 83 procent, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, håller med.

Det är överraskande i så fall, det hade jag inte väntat mig alls. Allmänt kan man säga att valdeltagandet går upp om det är jämnt, ovisst och strid på kniven, och det här valet har framstått som uppenbart jämnt och spännande. Och många har väl upplevt att det står mycket på spel i och med att många känner väldigt stark avsky mot SD, säger han till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.