A-
A+

Översvämningar förändrar nationalpark radikalt

En väg i norra delen av Yellowstone har helt förstörts i vattenmassorna.
En väg i norra delen av Yellowstone har helt förstörts i vattenmassorna.
USATT-AP

Det tog tusentals år för naturen att skapa det spektakulära landskap som i dag utgör nationalparken Yellowstone.

På bara några dagar har en kraftig översvämning, kanske för alltid, förändrat nationalparken och samhällena runt den.

Annons

Annons

Flera hus har dragits ned i vattnet.
Flera hus har dragits ned i vattnet.
Stora delar står helt under vatten.
Stora delar står helt under vatten.

Kraftiga regn i kombination med snabb snösmältning har orsakat förödande översvämningar som tvingat bort över 10 000 människor från USA:s äldsta nationalpark.

De storslagna naturscenerna har övergått i scener från en katastroffilm.

Boende beskriver hur vattnet gick från en rännil till en störtflod på bara några timmar. Broar har slitits loss, vägar brutits sönder och hus förstörts. Vattendrag har svämmat över så våldsamt att de fått ny sträckning.

Ett hus för parkanställda välte ner i Yellowstone-floden sedan vattenmassorna rivit med sig flodbanken under det. Huset flöt åtta kilometer innan det sjönk. I den lilla byn Red Lodge simmade fiskar på huvudgatan sedan en bäck som går genom samhället svämmat över.

Varningen: Kan bli fler

Nationalparken kommer att vara stängd i minst en vecka och de norra ingångarna kanske inte öppnar på hela sommaren, säger föreståndaren Cam Sholly.

Jag har hört att det här är en tusenårshändelse, vad nu det betyder nuförtiden. Det verkar hända allt oftare, säger Sholly och varnar för nya översvämningar.

Men översvämningen har orsakat skador även i resten av området och ansvariga för nationalparken varnar för ännu värre översvämningar och problem med vattenförsörjning och avloppssystem i de bebodda områdena.

Översvämningen drabbade området just när turistsäsongen börjat. Vanligtvis brukar miljontals människor besöka området och ännu fler väntas i år när det är 150-årsjubileum.

Samhällena kring parken som lever och dör med turismen hade just börjat återhämta sig från nedgången under coronapandemin. Nu får de i stället se turister räddas med flottar och helikoptrar.

Annons

Annons

Ökad risk

Översvämningen inträffar samtidigt som en värmebölja drar fram över mellanvästern och östkusten och tidiga skogsbränder härjar i västra USA.

Även om översvämningen inte direkt kunnat tillskrivas klimatförändringarna, har människan bidragit till att att öka risken för extremväder, enligt Rick Thoman, klimatexpert verksam vid University of Alaska. Han förklarar att ett varmare klimat gör extremväder mer sannolikt än det varit "utan uppvärmningen som orsakats av mänsklig aktivitet".

Kommer det här att hända i Yellowstone igen om fem eller 50 år? Kanske inte, men någonstans kommer samma sak, eller något ännu mer extremt, att hända.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.