A-
A+

Översvämningar och förstörda hem i Idalias spår

Rester av ett förstört hus i Horseshoe Beach i Florida efter orkanen Idalias framfart.
Rester av ett förstört hus i Horseshoe Beach i Florida efter orkanen Idalias framfart.
USATT-AP-AFP

Höjda vattennivåer, översvämmade hem och hundratusentals människor som saknar ström.

Orkanen Idalias framfart har fått förödande följder för Florida.

Nu drar ovädret, som nedgraderats till en tropisk storm, vidare över delstaterna Georgia och South Carolina.

Annons

Översvämningar efter orkanen Idalias framfart i Steinhatchee, Florida, i USA.
Översvämningar efter orkanen Idalias framfart i Steinhatchee, Florida, i USA.

Orkanen Idalia som slagit mot den amerikanska delstaten Florida nedgraderades framåt natten, svensk tid, till en tropisk storm med vindar på cirka 30 meter per sekund. Ovädret har nu rört sig in över delstaterna Georgia och South Carolina.

I Charleston i South Carolina har vägar stängts av efter översvämningar och vattennivåerna i hamnen rapporteras vara bland de högsta som någonsin uppmätts, enligt CNN.

Översvämmade hem

Idalias framfart har fått förödande följder för Florida, som nu får stöd från flera grannstater i räddningsarbetet. Vattennivåerna steg på vissa ställen med närmare fem meter, medan orkanvindar uppmättes till 60 meter per sekund.

I området Pasco County norr om Tampa har mellan 4 000 och 6 000 hem skadats i översvämningarna. Polispatruller lyckades rädda omkring 150 personer som överraskats av det snabbt stigande vattnet.

En person i Florida har bekräftats död i en trafikolycka som orsakats av orkanen. En man i Georgia har också bekräftats död efter att han träffats av ett fallande träd. Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga då man inte kunnat nå eller spåra människor som fastnat i vattenmassor.

Mer än 460 000 människor är utan ström i Florida och Georgia, enligt CNN.

Stora skador

En av de mest utsatta orterna är samhället Cedar Key i Big Bend – den stora böjen – som är en glesbefolkad del av Florida som drabbats värst av orkanen.

Vid Big Bend vrider sig kusten västerut mot delstaten Alabama. Här är invånare vana vid att ovädren drar in från Mexikanska golfen under orkansäsongen, och många hus står på "styltor" – alltså flera meter upp i luften, för att skydda från starka havsdyningar.

Men Idalia vållade ändå stora skador i de stora, kustnära naturområdena i Florida.

"Helvetet bröt lös"

Belond Thomas var en av många invånare i Florida som lämnade sitt hem, som ligger i Perry strax inåt landet från Big Bend.

Helvetet bröt lös, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Tillsammans med sin familj och några vänner sökte hon skydd på ett motell för att vänta ut ovädret, men när orkanen drog förbi slet de kraftiga vindarna bort taket från byggnaden.

Det var skrämmande, säger Belond Thomas.

Supermåne och åska

Orkanens framfart förstärks av åskväder, som i sin tur orsakat det ovanliga elektriska fenomenet Elmseld (Saint Elmo's Fire) som observerats ovanför Tampa.

Dessutom kan vattennivån komma att stiga ytterligare på grund av den så kallade blå supermånen, vilken uppenbarade sig på onsdagen. Månens förhållande till jorden gör att dess dragningskraft ökar, vilket kan påverka tidvattnet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.