Översvämningar på Gotland efter kraftigt regn

SMHI varnade för riktigt kraftigt regn. Arkivbild.
SMHI varnade för riktigt kraftigt regn. Arkivbild.
VäderTT

SMHI klass 1-varnade för regn i sydöst på lördagen. Gotland drabbades värst – många hus vattenskadades efter att ön fick uppemot 80 millimeter regn.

Nu drar ovädret vidare norrut men regnandet avtar.

Annons

Annons

Under lördagsförmiddagen gick SMHI ut med klass 1-varningar för kraftigt regn i Kalmar län, på Öland och Gotland och i Östergötland. På Skagerak, i mellersta och norra Östersjön och i Rigabukten varnades det för blåst med kulingstyrka.

Det kan vara riktigt kraftigt regn och källare och avlopp kan översvämmas när det kommer så mycket på kort tid. Det kan regna kraftigt även i andra delar av landet, förvarnade på förmiddagen Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Stora mängder på Gotland

Inte minst på Gotland skapade regnet en del problem. SVT Nyheter Öst skriver att många fastigheter på ön drabbades av översvämningar. Den lokala räddningstjänsten säger till SVT att fastigheter i bland annat Klintehamn och Slite vattenskadats.

Enligt inofficiella källor har västra Gotland fått mellan 70 och 80 millimeter, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog på SMHI, till TT.

Regnmängderna ställde också till problem i Blekinge och delar av Kalmar län. Även Södermanland och Stockholm fick känna av regnvädret under senare delen av dagen.

Till kvällen plockade SMHI bort varningarna. Då hade regnområdet rört sig vidare uppåt landet och ut över Östersjön.

Under söndagen ligger tyngdpunkten för regnvädret över norra Svealand och Norrland. Där kan det också komma kraftigt regn.

Annons

Annons

Varmare – men inga 30 grader

Till måndagen ljusnar det igen. Det blir lite varmare, men inga riktigt höga temperaturer.

Det är en tillfällig stabilisering. Det ser ut att bli sol under måndagen, och stabilt under tisdagen, men sedan är det ett lågtryck som ska passera upp över landet igen, säger Charlotta Eriksson

Det blir ostadigare från mitten av veckan, men det behöver inte innebära att sommarvädret är borta för i år.

Kanske blir det lite varmare till slutet av veckan. Men det blir nog inga 30 grader mer i år, säger Charlotta Eriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons