Pågående cyberangrepp – Säpo kopplas in

Sedan i måndags är Västra Götalandsregionen utsatt för ett cyberangrepp. Arkivbild.
Sedan i måndags är Västra Götalandsregionen utsatt för ett cyberangrepp. Arkivbild.
BrottTT

Västra Götalandsregionen är sedan i måndags utsatt för ett pågående cyberangrepp, vilket Borås Tidning var först att rapportera om.

Jag kan inte gå in på vad det är för aktörer som ligger bakom angreppen. Det är så hög säkerhetsnivå på det här, säger avdelningschef Maria Skoglöf till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Skoglöf berättar att Västra Götalands it-avdelning just nu lägger allt fokus på att komma till rätta med problemet.

Hittills har regionen kunnat stoppa samtliga incidenter, men angreppen pågår fortfarande.

Vi stoppar angreppen och kontrollerar. Vår personal sitter och analyserar och övervakar detta dygnet runt i och med att det är ett pågående angrepp , säger Maria Skoglöf, som är avdelningschef på Västra Götalands it-avdelning.

Regionen ser allvarligt på det som inträffat och har gjort en polisanmälan. It-avdelningen har också en fortlöpande dialog med Säpo. Maria Skoglund kan inte gå inte på vad det är för aktörer som ligger bakom angreppen, eftersom det är så hög säkerhetsnivå på detta.

Västra Götalandsregionen utsattes i somras för en cyberattack då anställda drabbades av phishing, totalt var det 35–40 e-postkonton som kapades.

Maria Skoglöf kan varken säga om det är samma slags cyberangrepp som då eller vad det rör sig om för slags information som angriparna vill komma åt.

Vi vet inte vad de är ute efter, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons