Pakistan skrotar "tvåfingerstest" av våldtagna

Karachibor protesterar mot mäns våld mot kvinnor efter en omtalad gängvåldtäkt på en motorväg nära staden Lahore. Bild från 12 september.
Karachibor protesterar mot mäns våld mot kvinnor efter en omtalad gängvåldtäkt på en motorväg nära staden Lahore. Bild från 12 september.
PakistanTT-AFP

Det vida kritiserade så kallade "tvåfingerstestet", som sedan länge används vid läkarundersökningar av våldtäktsoffer i Pakistan, förbjuds av regeringen i provinsen Punjab.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Kritiker av testet stämde tidigare i år styret i Punjab, Pakistans folkrikaste provins med omkring 110 miljoner invånare, i ett försök att sätta stopp för metoden som härstammar från tiden av brittisk kolonisering.

Förespråkare för testet hävdar att det kan påvisa en kvinnas "sexuella promiskuitet" och "heder" och huruvida hon är van vid sexuellt umgänge. Kritiker menar att det är kränkande, meningslöst och dessutom traumatiskt för dem som utsatts för sexuellt våld.

Lördagens förbudsbeslut träder i kraft med omedelbar verkan. Även i provinsen Sindh i södra Pakistan är metoden under diskussion, och allt fler röster höjs för ett nationellt förbud. I det konservativa och djupt patriarkala Pakistan vågar offer för sexuellt våld ofta inte berätta vad de varit med om, och många fall utreds aldrig ordentligt av polis.

Enligt Sameer Khosa, juristen bakom stämningen av Punjabs styre, förekommer fortfarande "oskuldstester" av slidkransen i landet. Mycket måste till innan skadliga föreställningar om kvinnors heder och dygd kan begravas helt, säger han.

Liknande tvåfingerstest förbjöds i Indien 2013 och i Bangladesh 2018.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons