Palestinier börjar samarbeta med Israel igen

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och hans fru Susan tas emot på Israels storflygplats Ben Gurion på onsdagen.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och hans fru Susan tas emot på Israels storflygplats Ben Gurion på onsdagen.
MellanösternTT

I ett halvår har kontakten varit bruten. Men i samband med USA:s utrikesminister Mike Pompeos besök meddelar nu det palestinska styret på Västbanken att samarbetet med Israel återupptas.

Annons

Annons

Vi kommer att återuppta kontakterna med israelerna i ekonomiska frågor, hälsofrågor och politiska frågor, säger den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh på en videokonferens, rapporterar medier från Ramallah.

FN och EU nämns bland de som har försökt få i gång samarbetet igen, och beskedet innebär exempelvis att organiseringen av transporter av palestinska patienter till israeliska sjukhus kan återupptas.

"Internationella kontakter"

Det var i maj som den palestinske presidenten Mahmud Abbas stoppade det gemensamma arbetet, vilket även bland annat omfattade det USA-stödda säkerhetssamarbetet, som svar på Israels planer på att annektera delar av Västbanken.

Dessa annekteringsplaner lades på is i augusti, när Israel skrev under ett USA-förhandlat avtal om normaliserade relationer med Förenade Arabemiraten – ett avtal som Abbas och Palestinska myndigheten har fördömt.

Mot bakgrund av Mahmud Abbas internationella kontakter ... och med tanke på de skriftliga och muntliga åtaganden som vi har fått från israelerna, kommer vi att återuppta relationerna där de var före den 19 maj 2020, säger Hussain al-Shaikh, civilminister i det palestinska styret.

Annons

Annons

"Åt helvete"

Beskedet kommer samtidigt som Israel får besök av USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo. Under president Donald Trumps republikanska styre har relationen mellan USA och de palestinska myndigheterna kollapsat, och Abbas har öppet sagt att han hoppas att relationen förbättras när demokraten Joe Biden tillträder som president i USA.

Palestinierna har ju dock en rivaliserande ledning i Gazaremsan, islamistiska Hamas. I en kommuniké därifrån fördöms de återupptagna kontakterna med Israel som "ett knivhugg mot ansträngningarna att uppnå ett äkta nationell partnerskap" palestinierna emellan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare en komplikation är att Pompeo under sin resa besöker Psagot, en israelisk bosättning nära Ramallah på ockuperat område på Västbanken.

Han besöker en judisk bosättning för att titta in på en vingård som har gjort ett vin döpt efter honom, säger en mycket kritisk premiärminister Shtayyeh enligt AFP.
Om internationella relationer baseras på en flaska vin kommer de att gå åt helvete.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons