A-
A+

Palicka hoppas på mer VM-magi i Stockholm

Andreas Palicka bjuder på sitt karaktäristiska jubel efter en räddning.
Andreas Palicka bjuder på sitt karaktäristiska jubel efter en räddning.
HandbollTT

Så mycket sömn blev det inte efter segern mot Island.

Tur då att Andreas Palicka har gott om tid att ladda om inför VM-kvartsfinalen i Stockholm på onsdag.

Det ska bli en magisk upplevelse, säger den 36-årige målvakten.

Annons

Annons

Det blev en sen kväll för publikfavoriten i Scandinavium.
Det blev en sen kväll för publikfavoriten i Scandinavium.
Andreas Palicka dagen efter segern mot Island.
Andreas Palicka dagen efter segern mot Island.

Klockan hade passerat 23 på fredagskvällen när Palicka ursäktade sig och bad om att få slippa fler intervjuer i den mixade zonen, eftersom han hade lite ont i huvudet. Tolv timmar senare var målvaktshjältens huvudvärk borta, även om han fortfarande var något sliten och seg efter urladdningen mot Island.

Det är svårt att komma ner i varv och somna. Tankarna kommer så fort det blir tyst, då kommer alla moment: "Vad hände egentligen och hur spelade vi där och vad hände där?". Spelar man match 20.30 så somnar man nog inte förrän 03–04 när man är färdig i huvudet, säger Palicka på handbollslandslagets pressträff på lördagsförmiddagen.

Att tänka tillbaka på festen i Scandinavium var dock ganska angenämt. Utsålda läktare, elektrisk stämning – och en imponerande svensk insats som säkrade kvartsfinalspel.

Min individuella upplevelse var en av de bästa känslomässigt någonsin, vad gäller att spela ihop med publiken här i Sverige. Det kändes som att laget och kärleken till publiken tog ett steg till, det var en fantastisk känsla.

"Väldigt speciellt"

Lundapågen Palicka, som flyttade till Göteborg i tidig ålder, konstaterade samtidigt att det sista kapitlet nu troligen är skrivet i kärlekshistorian mellan honom och Scandinavium.

Allt talar ju för att han, som bjöd på elva svettiga räddningar mot Island, får välbehövlig vila i den betydelselösa matchen mot Portugal som avslutar mellanrundan på söndagskvällen.

Jag kommer förmodligen aldrig mer spela i Scandinavium, hur man än vrider och vänder på det har jag oerhört fantastiska minnen därifrån. Det är hemma, liksom, och alla på läktaren. Så det är väldigt speciellt.
Sen har jag aldrig spelat i Tele2 arena och det ska bli en magisk upplevelse att få uppleva en sån inramning. Jag vet inte om de tar in 22 000 eller 23 000 och jag hoppas såklart att vi säljer till sista biljett, att så många som möjligt kommer och stöttar oss.

Annons

Annons

"Handbollsfeber"

EM-guldet i fjol och segertåget hittills i VM har skruvat upp temperaturen rejält inför det som förhoppningsvis ska sluta med en ny guldsuccé i huvudstaden.

Jag tycker att man märker att det har varit handbollsfeber i Sverige egentligen sedan VM 2021 (då det blev silver). Och det växer. Det här laget säljer och jag tror att det är för att det är så jävla ärligt. Ingen är perfekt, alla är människor och sina individuella personligheter i ett lag och får lov att vara det, säger PSG-målvakten.

Han och Sverige får vänta ända till sent på måndag kväll innan man vet vilka motståndare det blir i onsdagens VM-kvart. Egypten och Danmark gör då upp om gruppsegern i Malmö och tvåan där blir Sveriges motståndare.

Det som jag uppfattar är att alla snackar om Danmark, Danmark, Danmark hela tiden. Men Egypten är fruktansvärt bra. När (stjärnan) Yahia Omar gick sönder trodde man att de skulle tappa lite, men jag har sett några matcher med Egypten och jag tycker att de ser fruktansvärt starka ut. Vem vi än spelar mot blir det en oerhört tuff match för oss, säger Palicka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.