A-
A+

Paludan får avslag i Stockholm och Uppsala

Rasmus Paludan. Arkiv.
Rasmus Paludan. Arkiv.
SamhälleTT

Danska högerextremisten Rasmus Paludan får avslag på sina ansökningar om att demonstrera i Stockholm och Uppsala 1 maj.

Han ville bränna koranen framför Socialdemokraternas 1 maj-tåg.

Annons

Annons

Paludan har ansökt om att få demonstrera i Stockholm och Uppsala under 1 maj. Nu kommer polisens besked om att ansökningarna avslås.

"Efter en samlad bedömning med hänsyn till hot- och riskbedömning och tidigare händelser under påskhelgen i Stockholm och övriga regioner har polisen i region Stockholm/region Mitt beslutat om avslag", skriver polisen.

Ovanligt avslag

Samtidigt påpekar Polismyndigheten att det är väldigt ovanligt att demonstrationstillstånd nekas eftersom det är en grundlagsskyddad rättighet.

"Frågan om Rasmus Paludans demonstrationstillstånd är komplex eftersom man behöver göra avvägningar mellan människors säkerhet och den grundlagsskyddade rätten att uttrycka sin åsikt", skriver polisen.

Det här är inte ett lätt beslut. Det är ett beslut som noga övervägts med jurister, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt.
Den är den totala bilden av allt som har inträffat som man måste värdera.

Annons

Annons

Har överklagats i Trollhättan

Besluten kan överklagas till förvaltningsdomstolen, vilket även gjorts för ett tidigare tillstånd då Paludan fick avslag i Trollhättan. Polisen inväntar därför domstolens beslut för vägledning inför kommande bedömningar.

Med den lagstiftning som finns och den utveckling som är i samhället ser vi att vi måste våga få till en prövning, säger Hedström.

Polisen i region Mitt har sökt Rasmus Paludan för att meddela sitt beslut, men inte lyckats nå honom.

Därför kommer han få ett elektroniskt överförda beslut vi mejl, säger Hedström.

TT: Vad krävs för att polisen ska bevilja Paludan tillstånd?

Han får naturligtvis återkomma med sina ansökningar. Men vi kan inte här och nu säga vad han ska göra. Varje region gör en bedömning när ansökan kommer in, varje ansökan är unik, säger Hedström.

Fem avslag

Tidigare i veckan ansökte Paludan även om att få hålla valmöten i Borås 29 april och i Trollhättan och Örebro 30 april. Hans ansökningar avslogs i samtliga fall.

I Borås har polisen hänvisat till de kravaller som bröt ut under påskhelgen. Paludan har överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen.

I Trollhättan och Örebro fick ansökan avslag samma dag som den de skickades in. Anledningen var att förfrågan kommit så tätt inpå den tänkta sammankomsten. Polisen påpekar att ansökan helst ska skickas in en vecka i förväg för att de ska kunna genomföra en prövning av ordning och säkerhet som krävs för ärendet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.