A-
A+

Paludan vill bränna koran vid Turkiets ambassad

Turkiska ambassaden i Villa Bonde på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Arkivbild.
Turkiska ambassaden i Villa Bonde på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Arkivbild.
RättsligtTT

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vill bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen. Samtidigt planerar kurdiska grupper en stor demonstration mot Turkiet.

Annons

Annons

Paludan har ansökt om att få hålla en allmän sammankomst utanför Turkiets ambassad i Diplomatstaden i Stockholm klockan 13 på lördagen. Där vill han i vanlig ordning bränna ett exemplar av muslimernas heliga bok.

Till Expressen säger Paludan att syftet är att markera mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogans kritik mot svensk yttrandefrihet efter förra veckans aktion utanför Stockholms stadshus.

Då hissade den kurdiska organisationen Rojavakommittéerna upp en docka föreställande Erdogan i fötterna, och jämförde honom med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini som avrättades och hängdes upp och ned.

Turkiet rasar

Turkiets regering blev rasande över tilltaget, och krävde att ansvariga skulle ställas till svars. Talman Andreas Norléns planerade resa till Ankara ställdes in, och den svenske ambassadören kallades upp till turkiska UD.

Senare krävde en upprörd Erdogan att Sverige ska utvisa 130 "terrorister" som en del i Natoprocessen – en plötslig ökning med 57 personer.

Stockholmspolisen bekräftar att en ansökan inkommit från Paludan, men hade på onsdagsförmiddagen ännu inte fattat beslut om tillstånd.

Paludan har flera gånger nekats tillstånd på olika håll i landet med hänvisning till att polisen saknat resurser eller att ansökan kommit in för sent, men de argumenten har inte godkänts av Förvaltningsrätten. I andra domslut har polisen fått rätt när man anvisat honom till annan plats med hänvisning till säkerhetsrisker.

Annons

Annons

Kurdisk demonstration

Klockan 14 på lördagen avgår ett sedan länge planerat demonstrationståg från Norra Bantorget i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Arrangören, organisationen Kurdiska demokratiska samhällscentret, räknar med mellan 500 och 600 deltagare i tåget som avslutas på Medborgarplatsen. Bland de deltagande organisationerna finns även Rojavakommittéerna.

Nyhetssajten Al-Monitor rapporterade redan i december, med hänvisning till regeringstrogen turkisk media, att Ankara hade siktet inställt på att stoppa lördagens demonstration.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.