A-
A+

Paludan vill manifestera under 1 maj

Rasmus Paludan på plats i Stockholmsförorten Rinkeby under påskhelgen. Nu har han sökt tillstånd i Uppsala.
Rasmus Paludan på plats i Stockholmsförorten Rinkeby under påskhelgen. Nu har han sökt tillstånd i Uppsala.
PolitikTT

Han fick nyligen nej på sin ansökan att få manifestera i Borås. Nu vill den danske extrempolitikern Rasmus Paludan hålla valmöten i Uppsala och Stockholm den 1 maj – mitt under arbetarrörelsens demonstration.

Annons

Annons

Paludan anger att söndagens båda möten kan bestå av uppemot 15 personer och att han ska ha med sig megafon, tändare och böcker.

I Stockholm vill den danske högerextrema politikern tåga från Humlegården till Norra Bantorget, alltså samma väg som Socialdemokraternas 1 maj-tåg går. Paludan skriver i sin ansökan att han vill gå med en brinnande koran 150 meter framför Socialdemokraternas tåg.

Polisen i Stockholm bekräftar att Paludan och partiet Stram Kurs sökt demonstrationstillstånd, men vill inte säga något om hur de resonerar eller om Paludan kan tänkas få tillstånd på annan plats än den begärda.

Den är under handläggning som har påbörjats redan nu. Men vi kommenterar i nuläget inte innehållet i ansökan, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Varje ansökan unik

Nyligen nekades den danske extrempolitikern tillstånd i Borås med bland annat hänvisning till de kravaller som utbröt under påskhelgen.

"Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos", sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Beslutet har överklagats av Paludan och ska nu prövas av förvaltningsrätten. Till rätten skriver Paludan att han aldrig tidigare har hållit ett möte i Borås och att Polismyndigheten därför "inte vet hur reaktionen blir i Borås".

Enligt Ola Österling påverkar inte polisens beslut i Borås hur ansökan i Stockholm kommer att hanteras.

Varje ansökan är en unik handling och ska unikt bedömas. Det kommer handläggas precis som vilket tillstånd som helst och det kommer även ske i det här fallet, säger Ola Österling, som tillägger att 1 maj i regel ses som en särskild händelse från polisens sida.

Annons

Annons

Vill hålla möte i Gottsunda

Även i Uppsala vill Paludan hålla möte, "helst i Gottsunda", men tillägger i sin ansökan att "dock kan vi ha valmöte var som helst någonstans i Uppsala stad".

Under påskhelgen besökte Paludan, eller hade som plan att besöka, Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld mot polisen.

Rasmus Paludan parti Stram kurs är anmält för att delta i höstens val till riksdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.