A-
A+

Panama: Expresidenter åtalas för miljonmutor

Panamas expresident Ricardo Martinelli 2021. Arkivbild.
Panamas expresident Ricardo Martinelli 2021. Arkivbild.
PanamaTT-AFP

Två tidigare presidenter i Panama, Ricardo Martinelli och Juan Carlos Varela, misstänks för att ha tvättat pengar från den brasilianska byggjätten Odebrecht. Bolaget har erkänt sig ha betalat mutor för mångmiljonbelopp i landet.

Annons

Annons

De två expresidenterna var inte närvarande när rättegången inleddes. Enligt åklagarna har de använt sig av företag och utländska bankkonton för att ta emot pengar från bolaget Odebrecht. Martinelli var president i Panama 2009–2014 och Varela 2014–2019.

Ett 50-tal andra personer kan dras in i härvan, bland dem flera tidigare ministrar, uppger åklagarna.

2016 erkände Odebrecht sig skyldig i en domstol i Brooklyn, USA, till att ha betalat över 788 miljoner dollar i mutor till regeringstjänstemän och politiska partier främst i Latinamerika. I Panama betalade bolaget 59 miljoner dollar för att få kontrakt på offentliga byggen, bland dem två metrolinjer samt en utbyggnad av den internationella flygplatsen. Enligt åklagarna saltade bolaget fakturorna för vissa projekt.

Varelas parti har enligt åtalet tagit emot 10 miljoner dollar från byggbolaget. Han nekar till alla anklagelser.

Martinelli anklagas ha varit helt införstådd i det olagliga ursprunget till pengarna, och ha skapat en "helt illegal struktur" för mutorna. Två av hans söner har erkänt sig ha tagit mutor på 28 miljoner dollar från bolaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.