A-
A+

Pandemieffekt: Minskning av antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett allvarligt folkhälsoproblem, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Antibiotikaresistens är ett allvarligt folkhälsoproblem, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
MedicinTT

Antalet rapporterade fall av anmälningspliktig antibiotikaresistens i Sverige har minskat drastiskt under coronapandemin, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

De rapporterade fallen har minskat med 23 procent, från 10 717 fall år 2019 till 8 230 fall 2020, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Minskat resande och smittförebyggande åtgärder i pandemins spår lyfts fram som orsaker bakom nedgången.

Samtidigt har det nationella målet för antalet utskrivna antibiotikarecept för första gången uppnåtts, vilket är 250 recept per 1 000 invånare per år. Försäljningen minskade med 13 procent per 1 000 invånare och dag.

Största nedgången gäller försäljningen av antibiotika som behandlar luftvägsinfektioner, vilken har minskat med 28 procent. Hos barn upp till fyra år minskade användningen som mest.

Den kraftigaste minskningen av receptbelagd antibiotika ser vi hos barngruppen som får mest luftvägsinfektioner, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till DN.
Även om användningen av antibiotika minskat så har antalet allvarliga infektioner inte ökat, så den förskrivningen har förmodligen i stor utsträckning varit onödig, fortsätter Grape.

Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör årligen omkring 700 000 människor i världen till följd av infektioner orsakade av läkemedelsresistenta bakterier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!