A-
A+

Pandemikrisen över – museibesökarna tillbaka

Folk köar till Skansen på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
Folk köar till Skansen på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
KulturTT

Coronapandemin slog hårt mot museiverksamheten. Men efter den tuffa tiden är besökarna nu tillbaka – på sina håll snurrar vändkorsen till och med bättre än före pandemin.

Annons

Annons

Skansen var ett tag så illa ute under pandemitiden att stiftelsens vd slog larm om akut ekonomisk kris. Men i juni i år slog friluftsmuseet nytt rekord för månaden med 185 000 gäster, mer än dubbelt jämfört med förra sommaren och 3 000 fler än tidigare rekordåret 2019.

Juni har varit en fantastisk månad, vi ser nu att gästerna kommer tillbaka och är försiktigt optimistiska, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen, till Dagens Nyheter.

Det är inte bara Skansen som fått tillbaka gästerna. Även Naturhistoriska riksmuseet visade upp bättre besökssiffror i juni i år än före pandemin och Moderna museet har nästan nått upp i samma nivå. Vasamuseet, en annan institution som varit illa ute ekonomiskt, har också hämtat igen en stor del av tappet. I juni var besöksantalet 112 600.

Vi är jättenöjda. Det ligger i linje med den prognos och det mål vi satte i år, säger tillförordnad museichef Katarina Litzén till DN.

Antalet internationella besökare är fortfarande på en lägre nivå än förut. Det gäller främst besökare från Asien och USA där covidrestriktionerna varat längre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.