Pandemilagen sätter tak på åtta personer

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar pandemilagstiftning under en digital pressträff i Rosenbad. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar pandemilagstiftning under en digital pressträff i Rosenbad. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Maximalt åtta personer kommer att få vistas i en festlokal när regeringen beslutar om förordningar kopplade till pandemilagen. Förslaget skickas nu på remiss.

Annons

Annons

Annons

Annons

Pandemilagen som regeringen arbetat fram väntas börja gälla den 10 januari. Till den kopplas två förordningar – en för att minska trängsel genom begränsningar av exempelvis antalet besökare på gym, och en som ger möjlighet att stänga verksamheter helt.

Dessutom införs regler för privata sammankomster. Under pandemin har exempelvis bröllopsfester kunnat hållas inomhus för hundratals deltagare, vilket flera medier rapporterat om. Men enligt förordningarna, som TT tagit del av, begränsas antalet till högst åtta deltagare.

"Stor förändring"

Vi kommer absolut ha användning av förordningarna. Vi vill både pressa verksamheter som vi har svårt att nå med bindande regler och tillsyn, som handelsplatser, sportanläggningar eller lokaler där man hyr ut för privata fester, säger socialminister Lena Hallengren (S) och fortsätter:
Man kan inte hyra ut en lokal till mer än åtta personer. Det kommer att vara en stor förändring för den som söker en sådan möjlighet. Så det träffar mer rätt.

Tillsynsansvaret för att se till att reglerna följs landar på länsstyrelserna, som också kommer att få möjlighet att utfärda viten.

Lena Hallengren säger att reglerna anpassas så att åtta-regeln kan luckras upp i framtiden – om smittläget tillåter. Hon exemplifierar med att det är skillnad på att hålla en orienteringstävling i skogen och en stormatch inomhus.

Folkhälsomyndigheten föreslås få rätt att utfärda föreskrifter med mer detaljerade regler. Om inte handelsplatser, sportanläggningar, gym och badhus följer kraven om minskad trängsel så kan länsstyrelsen även få besluta om föreläggande, exempelvis stängning.

Annons

Annons

Ingen direkt kompensation

Också regeringen vill ha möjligheten att stänga ned verksamheter och lägger i den andra förordningen till en sådan möjlighet. Den ska gälla i högst en månad och en åtgärd av den typen måste underställas riksdagen inom en vecka.

Lena Hallengren kallar det ett mycket ingripande verktyg, men trots detta är åtgärden inte kopplad till någon kompensation för verksamheten.

Det är förstås något vi måste titta vidare på. Men man kan inte i de här förordningarna skriva in exakt hur det ska gå till för vi vet ju inte exakt hur verksamheter drabbas.

Hon lovar ändå mer stöd, men mer precist hur det kommer att se ut säger hon är något regeringen får återkomma till om beslut fattas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons