Pandemin driver upp priser på större bostäder

Större bostadsyta har blivit mer eftertraktat när hemmet har blivit nya arbetsplatsen. Arkivbild.
Större bostadsyta har blivit mer eftertraktat när hemmet har blivit nya arbetsplatsen. Arkivbild.
BostadspriserTT

Hemmajobbandet driver upp priserna på större bostäder.

Det här är en trend vi sett, nu har vi siffror på det också, säger vd:n för en mäklarbyrå.

Annons

Annons

Annons

Annons

I snitt har priserna på bostadsrätter stigit med sju procent i år. På treor och fyror eller ännu större lägenheter är uppgången 8,9-9,4 procent.

Även vad gäller villor och fritidshus är prisuppgången generellt högre, och förklaringen är densamma, enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Det säljs klart fler fritidshus. Och prisuppgången ligger på tolv procent på ett år. Och jag tror det kommer att fortsätta, säger han.

Vill ha större

Bakgrunden, som många har pekat på under coronaperioden, är det ökade intresset för bostaden när väldigt många jobbar hemma. Större bostadsyta har blivit mer eftertraktat när hemmet har blivit nya arbetsplatsen. Och även när pandemins effekter klingar av är det många som tror och vill att hemarbetet fortsätter på liknande spår. Ökad efterfrågan på större bostad leder oftast till ökat pris.

De mindre lägenheterna, ettor och tvåor har ökat i pris med 4,4 respektive 6,4 procent, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings prisgenomgång. Fortfarande är kvadratmeterpriset klart högre för mindre lägenheter, men det gapet kan komma att minska ytterligare, spår Marcus Svanberg.

Annons

Annons

Lämnar stan

Ytterligare en trend det har talats om, människors flytt från storstadskärnorna ut i lite grönare områden med möjlighet till att hitta något större till ett jämförelsevis billigare pris. Länsförsäkringar har ingen statistik som belägger det – att bostadspriserna stigit mer utanför storstäderna, åtminstone i relation till det vanliga mönstret.

Men rimligen borde det vara så, säger Marcus Svanberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons