A-
A+

Pandemin ställer nya krav på loppisarna

Så här trångt får det inte vara på sommarens loppisar. Arkivbild.
Så här trångt får det inte vara på sommarens loppisar. Arkivbild.
EkonomiTT

Den 1 juni fick loppisarna grönt ljus för att öppna igen. Men det är inte helt fritt fram – pandemin ställer nya krav på den som vill ordna loppmarknad.

Annons

Annons

Det viktigaste är att man undviker att trängsel och smittspridning sker, säger Kristina Jansson, avdelningschef på länsstyrelsen i Uppsala.

Hon är chef för enheten som utövar tillsyn över den tillfälliga pandemilagen. Där har man märkt att många har frågor om vad som gäller.

En viktig sak att tänka på är att loppisen utformas så att det inte blir för trångt mellan försäljningsplatserna. Det ska också finnas möjlighet för kunderna att tvätta händerna.

Man ska också dokumentera de smittskyddsåtgärder man vidtar, så att man kan visa upp det vid tillsyn.

Det kan vara en utmaning att få fyndsugna besökare att hålla avstånd efter ett år utan loppis. Men det går inte att tänka att folk själva får ta ansvar för hur mycket det trängs.

Den som arrangerar står som huvudansvarig. Enligt pandemilagen kan vi besluta om föreläggande och det kan också förenas med vite, varnar Kristina Jansson.

Hon medger att det kan vara svårt att få folk att följa restriktionerna.

Man får vädja till folks sunda förnuft. Och är loppisen arrangerad med möjlighet att hålla avstånd och tvätta händerna är det ju lättare att hålla sig till restriktionerna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!