A-
A+

Pandemin väckte hennes gamla polisdröm

Gabriella Strand, i dag tandsköterska, blev inspirerad av andra att våga kasta loss.
Gabriella Strand, i dag tandsköterska, blev inspirerad av andra att våga kasta loss.
ArbetsmarknadTT

Drömmen sattes på vänt. Pandemin väckte den igen. I likhet med många andra som blivit av med jobbet, skolar Gabriella Strand om sig till polis.

Jag insåg att det inte var kört.

Annons

Annons

Polisen skriker efter folk och rekryterar vitt och brett med olika kampanjer. I andra änden, många uppsagda i andra branscher i coronakrisens spår. Att para ihop dem är något som bland andra Trygghetsrådet TRR tagit sig an och under våren har närmare 200 arbetssökande tjänstemän deltagit i digitala informationsträffar ihop med polisen runt om i landet.

Ungefär hälften av dem uppgav att de skulle kunna tänka sig att söka till polisutbildningen.

Gav inspiration

Gabriella Strand, 36, är en av dem. Hon jobbar i dag som tandsköterska, men bara på deltid sedan hon blev varslad. Hennes polisdrömmar är gamla, redan som 19-åring sökte hon men fick rådet att vänta. När hon läste en artikel om Pia Salming, ishockeylegendaren Börjes fru, och om hennes sena och inte helt spikraka karriärbyte från frisör, väcktes Gabriellas tankar på nytt – kan hon, kan jag.

Saker föll samman, Och hade det inte varit för pandemin hade livet rullat vidare som vanligt, säger hon.

Som varslad fick hon hjälp av TRR med en palett av verktyg för att hitta vägen till polisyrket. Och hon träffade även andra i samma situation, berättar hon. Testerna inför polisutbildningen gjordes, men hon missade ett, psykologtestet, något hon delar med många andra.

Där tog det stopp den här gången, men jag ska försöka igen, säger Gabriella Strand.

Elisabet Degen-Hansson, projektledare för rekrytering på Polismyndigheten Region Stockholm, tröstar med att hon inte är ensam om att falla ur på just psykologtestet.

Annons

Annons

Inget konstigt

Gustav Lindhé blev av med sitt förra jobb i somras, tog det sedan lugnt, umgicks med barnen och funderade under hösten innan han kom fram till att det i polisyrket fanns mycket av det som intresserar honom. Han gjorde testerna, vilket går att göra året runt, och blev godkänd.

Nu har jag blivit antagen och kan börja till hösten om jag vill, säger Gustav Lindhé.

Han är inte direkt purung, 48 år, för en helt ny karriär.

Fast det har inte varit någon som ser det som konstigt, möjligtvis jag själv, det gäller att våga ta steget, säger Gustav Lindhé.

Och hos den eventuellt kommande arbetsgivaren är det inga problem.

Vi vill ju ha bredden, det är bra med en åldersmässig mix, säger Elisabet Degen-Hansson.

Personlig kontakt

Som akademiker, med 10-15 år i finansbranschen, varav många som chef, kanske det inte är vandrande konstapel som är målet.

Men jag tänker att det är där jag börjar, men kanske inte blir kvar, säger Lindhé.

Han vill ändå ha polisgrunden, se hur det går till på gatan.

Polisen är ett smörgåsbord av tjänster. Men vårt stora behov är att få folk som vill jobba i yttre tjänst, säger Elisabet Degen-Hansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!