A-
A+

Pandemistöd gick till personal och skydd

Statliga pandemimiljarder bekostade framför allt mer personal och skyddsutrustning i kommuner och regioner. Arkivbild.
Statliga pandemimiljarder bekostade framför allt mer personal och skyddsutrustning i kommuner och regioner. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Statens pandemimiljarder till kommunerna och regionerna förra året gick nästan uteslutande till mer personal och skyddsutrustning.

Ett 70-tal överblivna miljoner kommer att betalas tillbaka.

Annons

Annons

Alla regioner och kommuner ansökte om det särskilda pandemistödet för att täcka upp för merkostnader som uppstått inom vården eller socialtjänsten. Alla fick det, konstaterar Socialstyrelsen, när myndigheten återrapporterar om 2020.

Allt som allt betalades det ut 18,5 miljarder kronor under förra året. Drygt två tredjedelar gick till regionerna och en knapp tredjedel till kommunerna.

När sjukhusen tog emot mängder av covidpatienter lade regionerna nästan hälften av stödpengarna på att ta in mer personal. Även i kommunerna var det framför allt personalkostnader som behövde täckas.

Kommunerna har också lagt drygt 2,3 miljarder stödkronor på utrustning – munskydd, handsprit och annat – för att skydda anställda mot viruset.

Under det gångna året har det återkommande rapporterats hur kommuner och regioner fyllt på tomma lager med produkter som inte fungerar eller varit rent av farliga. Socialstyrelsen kontrollerar dock inte vad som köps in eller hur.

74 miljoner kronor som inte har använts kommer att betalas tillbaka.

"En anledning kan ha varit att kostnaderna för privata utförare blev lägre än prognostiserat", säger Stina Isaksson, enhetschef vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!