A-
A+

Pandor riskerar skickas åter till Kina

Pandan Lumi tumlar runt i snön i finska Etseri djurpark. Arkivbild.
Pandan Lumi tumlar runt i snön i finska Etseri djurpark. Arkivbild.
FinlandTT-SPT-AFP

Pandorna Lumi och Pyry – "Snö" och "Snöyra" – riskerar att skickas tillbaka från djurparken Etseri i Finland till hemlandet Kina i förtid.

Annons

Annons

Pandorna kom till Etseri i början av 2018 och skulle enligt avtalet stanna i 15 år under ett skyddsprogram för arten. Men efter knappt fyra år kan djurparken tvingas skicka tillbaka dem – om inte frivilliga är beredda att skänka en slant. Djurparken har gått ut med en vädjan till företag om att gå in med finansiering för att pandorna ska få stanna i Finland.

Anledningen är att pandorna blev dyrare i drift än beräknat, och coronapandemin har förvärrat situationen. Samtidigt blev ett statligt stöd till deras uppehälle mindre än väntat.

Enligt Arja Väliaho, djurparkens vd, kostar skötseln av pandorna omkring 1,5 miljoner euro om året. I summan ingår bland annat hyreskostnader, kostnader för bambu som fraktas från Nederländerna och personalkostnader.

Totalt behöver djurparken kring 900 000 euro per år de följande två åren för pandorna.

Medan Finland överväger att skicka tillbaka pandor till Kina, har samtidigt en nederländsk domare tillfälligt stoppat exporten av åtta delfiner, två valrossar och två sjölejon till en kinesisk nöjespark.

Det är två djurrättsorganisationer som överklagat beslutet i en regional domstol i Amsterdam. De har hänvisat till att exporten till Kina inte är för djurens bästa, och att djuren kommer att användas för underhållning i kommersiella syften.

Den 23 november hålls en ny förhandling i fallet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.