Pappa stoppades från att gifta bort döttrar

UD, tillsammans med socialtjänsten i Växjö, hjälpte en mor och två döttrar hem från Irak där döttrarna skulle giftas bort. Arkivbild.
UD, tillsammans med socialtjänsten i Växjö, hjälpte en mor och två döttrar hem från Irak där döttrarna skulle giftas bort. Arkivbild.
BrottTT

En pappa tog med sig familjen till Irak för att gifta bort sina tonårsdöttrar. Men planerna stoppades av svenska myndigheter som hjälpte modern och döttrarna tillbaka till Sverige.

Annons

Annons

Det var i december 2019 som pappan åkte med sin hustru och döttrarna, nu 14 och 16 år gamla, till Irak, skriver Smålandsposten . Planen var att i januari i år gifta bort den äldre dottern med en man. Även lillasystern skulle giftas bort, enligt socialtjänsten i Växjö, som varit delaktig i återförandet.

Mamman och barnen hölls inlåsta under resan och ska också ha misshandlats. Med hjälp av socialtjänsten och utrikesdepartementet lyckades mamman och döttrarna till slut fly och återvända till Sverige där de nu placerats på en skyddad adress. Även pappan har återvänt till Sverige vilket gjort att ett tillfälligt utreseförbud utfärdats för de två flickorna.

Vi har jobbat för att få hem flickorna och mamman. När pappan kom hem blev det tydligt att det här inte kommer att gå bra, säger Per Sandberg, förvaltningschef för arbete och välfärd i Växjö kommun, till Smålandsposten.

Reseförbudet har kunnat utfärdas tack vare en ny lag som ska hindra att barn förs utomlands för att könsstympas eller giftas bort.

Det ger oss ett utrymme att kunna agera och hjälpa familjen och barnen i det här fallet, säger Per Sandberg till tidningen.

Enligt Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld ska totalt 48 personer ha blivit bortförda eller kvarhållna i ett annat land från juni till september i år, vilket Kvällsposten tidigare berättat. Av dem var 41 barn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons