Par åtalas för grovt koppleri – mannen är polis

Mannen som åtalas för koppleri arbetar som polis i Stockholm. Arkivbild.
Mannen som åtalas för koppleri arbetar som polis i Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

En man och en kvinna åtalas för grovt koppleri. Mannen är anställd som polis. Paret ska i flera år ha bedrivit koppleriverksamhet på en massagesalong i centrala Stockholm.

Annons

Annons

Vi har i dag väckt åtal mot två personer, ett par, som vi påstår har bedrivit koppleriverksamhet i centrala Stockholm under ett par års tid, säger chefsåklagare Per Nichols.

Paret har tillsammans drivit en massagesalong i Stockholm och ska på platsen ha utnyttjat flera personer som har sålt sexuella tjänster. Enligt Nichols såg den åtalade kvinnan till att det fanns kvinnor som sålde sexuella tjänster på platsen.

Vi har inte funnit skäl att vidare utreda huruvida det här skulle vara fråga om människohandel, det tror vi inte att det är i det här ärendet. Man kan konstatera att det har varit ett drygt tiotal kvinnor som har cirkulerat i den verksamheten, säger Nichols.

Tjänat miljoner

Enligt åtalet ska paret ha tjänat flera miljoner på verksamheten som pågått mellan maj 2018 och maj 2020, då paret häktades.

Omfattningen av den har verksamheten har blivit förhållandevis stor. Därför är det också fråga om rätt mycket pengar som man har fått in under de här åren.

Kvinnan åtalas även för grovt bokföringsbrott och mannen för medhjälp till grovt bokföringsbrott. I åtalet ingår två särskilda yttranden: ett om att de brottsvinster som har gjorts ska tillfalla staten, och ett om att kvinnan ska åläggas näringsförbud i fem år.

Annons

Annons

Fortfarande polis

Mannen är än i dag anställd som polis.

Det är polismyndigheten som arbetsgivare som avgör vad som ska hända beroende på om det blir bifall till åtalet helt eller delvis, säger Nichols.

Åtal kunde väckas på grund av spaningsarbete från polisen samt att en av de utsatta kvinnorna gjorde en anmälan.

Vi har under flera månader bedrivit förundersökning mot de här personerna. Det har varit ett samarbete mellan flera myndigheter och olika avdelningar inom polisen. Det har varit många turer med väldigt många förhör och en relativt komplex situation men den tror jag att vi har rett ut rätt väl. Nu får vi se vad tingsrätten gör för bedömning.

Huvudförhandlingen är planerad att pågå i sju dagar utspridda under framför allt september månad. Ärendet utreds både på avdelningen för särskilda utredningar och på människohandelssektionen inom Polismyndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons