A-
A+

Parallell rättsskipning leder till avskedande

Malmö stad avskedar en anställd som enligt en advokatutredning informerat om romsk rättsskipning i kommunens lokaler. Arkivbild.
Malmö stad avskedar en anställd som enligt en advokatutredning informerat om romsk rättsskipning i kommunens lokaler. Arkivbild.
SamhälleTT

Malmö stads lokaler ska ha använts för att sprida information om parallell rättsskipning – och en kommunanställd var inblandad. Nu har avslöjandet lett till att Malmö stad avskedar den utpekade medarbetaren, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Annons

Kvällsposten rapporterade i juni om en så kallad romani kris, en alternativ rättegång, som hölls efter att en ung, romsk tonårsflicka blivit våldtagen av en nära anhörig.

I den parallella rättegången fick mannen svära under ed på att han inte våldtagit flickan och ansågs därefter vara rentvådd. Flickans morfar uppmanades att se till att fallet inte skulle bli ett ärende för svenska myndigheter. Men senare dömdes mannen av Lunds tingsrätt till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

En advokatutredning som Malmö stad låtit göra har kommit fram till att den nu avskedade mannen har informerat om romsk rättsskipning i Malmö stads lokaler.

Det var ett brott mot Malmö stads värdegrund, säger Adam Hidestål, avdelningschef på Malmös kulturförvaltning, till tidningen.

Utöver avskedandet kommer kommunen också att genomföra en översyn av den verksamhet som den anställde arbetat inom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.