A-
A+

Parlamentet i Irak stormat igen

Demonstranter i Irak har för andra gången på en vecka ockuperat parlamentet i Bagdad.
Demonstranter i Irak har för andra gången på en vecka ockuperat parlamentet i Bagdad.
IrakTT-AP-AFP

Anhängare till den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr ockuperar för andra gången på tre dagar parlamentet i Bagdad.

Annons

Annons

Demonstranterna samlades i tusental och viftade med flaggor och bilder av al-Sadr på lördagen. Efter att ha trängt sig in i parlamentsbyggnaden ska vissa ha filmat ockupationen medan andra tog plats vid skrivbord inne i lokalerna.

Vi är här för en revolution. Vi vill inte ha de korrumperade, vi vill inte att de som har suttit vid makten ska komma tillbaka, säger Haydar al-Lami som deltar i protesterna till AFP.

Demonstranterna har för avsikt att stanna kvar i parlamentet tills vidare, uppger al-Sadrs rörelse i ett kort uttalande enligt den statliga nyhetsbyrån INA.

Kritiserar nominering

Den shiamuslimska nationalisten al-Sadrs anhängare är kritiska mot försöken till regeringsbildning av ett pro-iranskt block som har nominerat Mohammed al-Sudani till premiärminister.

Irakiska säkerhetsstyrkor har använt tårgas och ljudkanoner för att kväsa protesterna i den kraftigt befästa regeringszonen i huvudstaden. Vägar som leder till den så kallade gröna zonen, där många politiska institutioner och ambassader finns, har stängts av.

Landets hälsodepartement uppger att 125 människor har skadats i oroligheterna – 100 civila och 25 personer från säkerhetsstyrkorna.

Landets tillförordnade premiärminister Mustafa al-Kadhimi uppmanar i ett uttalande säkerhetsstyrkorna att skydda demonstranterna och låta protesterna hållas.

Annons

Annons

Politisk kris

Protesterna spär på den politiska krisen i landet, som fortfarande inte har någon ny regering, nio månader efter parlamentsvalet.

I förra månaden förvärrades krisen efter att 73 parlamentsledamöter från al-Sadrs block avgått i ett försök att få slut på det politiska dödläget. 64 nya ledamöter tillsattes vilket gjorde att det pro-iranska blocket blev det största i parlamentet.

I onsdags stormade hundratals av shiapredikantens anhängare parlamentsbyggnaden efter beskedet om att Mohammed al-Sudani nominerats till premiärministerposten. Då lämnade de parlamentsbyggnaden efter en uppmaning från Muqtada al-Sadr.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.