Partier överens – regeringskris avvärjd i Polen

PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski till vänster och premiärminister Mateusz Morawiecki till höger. Arkivbild.
PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski till vänster och premiärminister Mateusz Morawiecki till höger. Arkivbild.
PolenTT-AFP

Den regerande högerkoalitionen i Polen har nått en ny överenskommelse vilket stoppat en hotande regeringskris. En kontroversiell djurrättslag splittrade regeringskoalitionen i förra veckan.

Annons

Annons

Detaljerna från avtalet mellan det dominerande partiet Lag och rättvisa (PIS) och de två mindre koalitionspartier har inte offentliggjorts och det är fortfarande oklart om PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski formellt kommer att ansluta sig till regeringen.

Vi har en stabil regering, vi har en stabil parlamentarisk majoritet, vi har ett program, säger premiärminister Mateusz Morawiecki (PIS), som tillsammans med Kaczynski uttalade sig när avtalet signerades.

Djurrättslagen förbjuder uppfödning av pälsdjur och export av kosher- och halalslaktat kött och röstades genom förra veckan. Men de högerextrema partierna Konfederationen och SP vägrade liksom PIS jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski att rösta ja, trots hot om att slängas ut ur koalitionen. Omröstningen kom samtidigt som en omorganisering av regeringen, och PIS hotade med att halvera antalet ministerposter dess koalitionspartier kontrollerade, vilket skulle ha kunnat gjort PIS till ensamt regeringsparti i minoritetsställning.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons