A-
A+

Partierna tvekar inför krav på vaccinpass

I Frankrike har kraven på hälsobevis och vaccinpass lett till demonstrationer. Arkivbild.
I Frankrike har kraven på hälsobevis och vaccinpass lett till demonstrationer. Arkivbild.
KulturTT

Medan exempelvis svenska musikarrangörer uttryckt sig försiktigt positiva till vaccinpass för att kunna ta emot en större publik är de politiska partierna mer tveksamma. Det framgår av en enkät som SVT:s Kulturnyheterna har gjort.

Annons

Annons

Moderaterna är drivande i frågan och har i en debattartikel förklarat att de vill se vaccinpass på större evenemang för att underlätta för kultur- och idrottsarrangörer att kunna ta emot publik. I regeringen ligger frågan hos socialdepartementet och socialminister Lena Hallengren är försiktig:

"En möjlighet är att, med stöd av covid-19-lagen, införa krav på genomförd vaccination för vissa typer av verksamheter”, skriver hon till SVT.

Miljöpartiet inväntar Folkhälsomyndighetens underlag innan man tar ställning.

"Bra möjlighet"

Kristdemokraternas Acko Ankarberg-Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott, tycker att vaccinpass kan vara en bra möjlighet för riktigt stora idrotts-, nöjes- och kulturarrangemang.

Liberalerna anser att enskilda aktörer – om de vill – borde få införa krav på att besökarna ska vara vaccinerade. "Aktörernas användande av vaccinpass bör ske på frivillig basis”, skriver Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson, och framhåller att integriteten måste tryggas för människor som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.

Annons

Annons

Inte okomplicerat, tycker SD

Sverigedemokraternas diskuterar frågan just nu. Vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson tycker att den inte är okomplicerad. "Åtgärder som kan uppfattas som repressiva riskerar i stället att spä på misstroende mot såväl vaccinationsprogrammet som andra åtgärder som vidtas för att möta pandemin", skriver han till SVT.

Även Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson är skeptisk:

”Nationella vaccinationspass är en åtgärd som ska användas med försiktighet. Det utgör en stor inskränkning i människors frihet. Det är ett verktyg som först kan bli aktuellt när alla erbjudits vaccin, där det i så fall skulle kunna användas är vid större evenemang", skriver han.

Vänsterpartiet är ännu inte svarat på enkäten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!