Partifavoriten i Japan gynnas i omröstning

Yoshihide Suga, som det japanska regeringspartiet LDP:s största gruppering vill se som näste partiledare. Arkivbild.
Yoshihide Suga, som det japanska regeringspartiet LDP:s största gruppering vill se som näste partiledare. Arkivbild.
JapanTT-Reuters

Den japanske toppolitikern Yoshihide Suga får stöd av regeringspartiet LDP:s största gruppering som vill se honom som nästa partiledare, rapporterar mediebolaget NHK.

Efter beskedet om premiärminister Shinzo Abes avgång har partiet även enats om att begränsa vilka som får rösta om ny ledare, för att snabba på processen.

Annons

Annons

Yoshihide Suga har inte tillkännagett sin kandidatur än, men har antytt att han tänker ställa upp. Enligt japanska medier kommer han på onsdagen att formellt säga ja.

Under tisdagen enades LDP:s styre om att begränsa vilka partimedlemmar som får rösta om nästa ledare till parlamentsledamöter från båda parlamentets kamrar samt ledare för lokala partiavdelningar. Detta för att snabba på processen.

Två månader

Enligt partitoppen skulle en fullskalig omröstning ta två månader att förbereda, vilket man menar skulle påverka landets budget- och pandemipolitik i allt för stor omfattning.

Att utesluta partiets gräsrötter från partiledaromröstningen gynnar Yoshihide Suga som främst har stöd i partitoppen. Men beslutet har redan innan det klubbades igenom stött på motstånd från partimedlemmar.

En grupp yngre LDP-politiker har lagt fram krav från över 140 parlamentsledamöter och cirka 400 personer från lokala partiavdelningar som vill ha en fullskalig omröstning.

Annons

Annons

Blir troligtvis premiärminister

Shigeru Ishiba, som är väljarnas favorit men som saknar stöd i partitoppen, motsätter sig också en begränsad omröstning.

Jag tycker inte att detta bör göras, både med tanke på demokratin och på partiet, har den tidigare försvarsministern sagt till TV Asahi.

Shinzo Abe meddelade sin avgång i fredags, med hänvisning till en förvärring av en tarmsjukdom som han kämpat mot under flera år. LDP planerar att utse hans efterträdare den 14 september. LDP:s nya ledare blir med största sannolikhet även landets premiärminister eftersom partiet har egen majoritet i parlamentet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons