A-
A+

Partikamrater kräver guvernör Cuomos avgång

Trycket ökar på delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo att avgå sedan flera kvinnliga medarbetare till honom anklagat honom för sexuella trakasserier. Arkivbild från 9 mars.
Trycket ökar på delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo att avgå sedan flera kvinnliga medarbetare till honom anklagat honom för sexuella trakasserier. Arkivbild från 9 mars.
USATT-AFP

New Yorks borgmästare Bill de Blasio sällar sig till den växande skara demokrater som kräver att delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo avgår efter att ytterligare en kvinna anklagar honom för sexuella trakasserier.

Annons

Annons

Han kan helt enkelt inte arbeta som guvernör längre, säger Bill de Blasio om sin demokratiske partikamrat – och politiske rival – efter att en sjätte kvinna anklagat Cuomo för att ha betett sig otillbörligt mot henne.

Cuomo anklagas för att ha smekt den kvinnliga medarbetaren under hennes blus, enligt tidningen The Albany Times Union som hänvisar till en källa med "direkt insyn". Tafsandet uppges ha ägt rum på guvernörens residens efter att Cuomo kallat till sig kvinnan i ett jobbärende.

"Vidriga anklagelser"

Uppgifterna är inte bekräftade och medarbetaren har inte gjort någon formell anmälan men hon hävdar enligt lokala medier att Cuomo gjort flera andra opassande närmanden.

Guvernören nekar till kvinnans anklagelser.

Jag har aldrig gjort något sådant, säger han till tidningen Times Union och kallar detaljerna i anklagelsen "vidriga".

Även de tidigare anklagelserna om sexuella trakasserier och opassande gester mot kvinnliga anställda har förnekats av Cuomo.

Men han har också vid en uppmärksammad presskonferens i förra veckan bett om ursäkt för hur hans beteende har kunnat uppfattas och sagt att han kommer att invänta resultaten av en oberoende utredning som har inletts.

Borgmästare de Blasio tycker inte att man behöver vänta på någon utredning. Han anser att Cuomo ska avgå omedelbart.

Det här äcklar mig, säger de Blasio till journalister på torsdagen.

Annons

Annons

"Måttet råget"

Under dagen har också minst 55 demokratiska lokalpolitiker i New York-området skrivit ett brev där de kräver guvernörens avgång.

"Som lagstiftare och New Yorkbor är det vår skyldighet att avgöra vad som är bäst för delstaten New York. Måttet är rågat", skriver undertecknarna av brevet.

Guvernör Andrew Cuomo är en av USA:s mest välkända politiker från Demokraterna. Hans popularitet sköt i höjden under coronapandemins början. Men på senare tid är han alltmer ifrågasatt, till exempel för höga dödstal på delstatliga vårdhem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!