Partiledare om Eliassons avgång: Nödvändigt

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en av flera partiledare som är positiva till Dan Eliassons avgång. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en av flera partiledare som är positiva till Dan Eliassons avgång. Arkivbild.
PolitikTT

Flera av riksdagens partiledare är eniga om att Dan Eliasson gjorde rätt som avgick från posten som MSB:s generaldirektör – en av dem är M-ledaren Ulf Kristersson.

"Den operativa chefen för svensk krisberedskap kan inte predika för andra att de ska avstå från nästan allting, men själv resa utomlands på semester", anser han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Dan Eliasson har begärt att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen.

”Det var ett nödvändigt besked. Den operativa chefen för svensk krisberedskap kan inte predika för andra att de ska avstå från nästan allting, men själv resa utomlands på semester, och lämna landet när krisen blir värre", säger Kristersson i en skriftlig kommentar.

"Rimligt beslut"

Centerpartiets ledare Annie Lööf håller med:

"Enda rimliga beslutet. Myndighetschefen med ansvar för nationell krisberedskap måste föregå med gott exempel och följa de rekommendationer som finns", skriver hon på Twitter.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver på sin Facebooksida att Eliassons beslut är rimligt "givet omständigheterna".

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar stämmer in i kören.

"Bra beslut. Eliasson skadade förtroendet för myndighetens arbete. Många kämpar och sliter för att överleva pandemin. Då behöver myndighetschefer också visa att dom gör sitt bästa och förstår allvaret", skriver hon på Twitter.

Annons

Annons

"Oförsvarligt"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson twittrar: "Det här var verkligen inte en dag för tidigt."

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i en skriftlig kommentar att Eliasson har agerat på ett oförsvarligt sätt.

"Det är uppenbart att Eliassons agerande har underminerat de råd och restriktioner som regeringen och ansvariga myndigheter kommunicerat att det svenska folket ska följa. Att en generaldirektör för en myndighet ansvarig för Sveriges krisberedskap agerade på det sättet var oförsvarligt", säger Busch.

Den lokala fackklubbens ordförande Jan Karlsson säger till SVT Värmland att Eliassons avgång är en förlust.

Jag tycker att det är en förlust. Han har inneburit ett lyft ur fackligt perspektiv, vi har fått större inflytande och bättre samverkan, säger Karlsson till SVT.
Den operativa verksamheten kommer att fungera. Men det blir ett tomrum, säger Karlsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons