"Partisan" prisades på tv-gala i Cannes

Anna Björk, Amir Chamdin, Sofia Karemyr och producenten Johanna Wennerberg tar emot pris på den internationella tv-seriegalan i Cannes.
Anna Björk, Amir Chamdin, Sofia Karemyr och producenten Johanna Wennerberg tar emot pris på den internationella tv-seriegalan i Cannes.
TvTT

Världens bästa tv-serie 2020 är svensk och heter ”Partisan”.

Annons

Annons

Sent på onsdagskvällen tilldelades serien huvudpriset på tv-festivalen i Cannes. Regissören Amir Chamdin säger i ett Zoom-samtal med TT:

Det kom som en chock. Jag är väldigt tacksam.

”Partisan”, som nyligen visades på Viaplay, skapades av Amir Chamdin och Fares Fares. Den sistnämnde har huvudrollen som en man som infiltrerar en kult som leds av den rollfigur som spelas av Johan Rheborg.

Bara det att vi blev nominerade och uttagna som en av nio internationella tv-serier var stort i sig. Att sedan gå och vinna, det hade vi inte trott, säger Amir Chamdin.

Serien har enligt honom blivit mycket omdiskuterad i Cannes. Folk har sett den som annorlunda, eftersom den tagit upp ett ämne som man ute i Europa inte alltid vågar tala om.

När Fares och jag skrev, skrev vi från hjärtat. Vi ville göra en lokal serie som tog upp ett globalt ämne. Då var det extra häftigt att nå ut så här. Man har sett den som en annorlunda noir. Vi ser alla fascinationen för naturen, då fungerade det extra med att placera någonting mörkt ute i den naturen.

Amir Chemdin vet inte hur många länder som serien hittills har sålts till.

Det är ett bolag som håller på med det nu.

TT: Vad betyder vinsten för dig personligen?

Att jag får fortsätta med det här jobbet ett tag till. Det är det här jag vill jobba med. Just nu färdigställer jag en film om Hellacopters och så utvecklar jag lite saker inför nästa år. Vi får väl se hur det blir då.

TT: Och mer samarbete med Fares Fares?

Han är en busy man, men det vore kul. Vi hade ett bra samarbete.

Rättad: I en tidigare version av texten stod att "Partisan" sänts på en annan kanal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons