A-
A+

Påstådd rysk aggression vid militärövning

Ryssland anklagas för skenattacker i samband med en internationell militärövning i Svarta havet. På bilden ryska stridsplanet SU-35.
Ryssland anklagas för skenattacker i samband med en internationell militärövning i Svarta havet. På bilden ryska stridsplanet SU-35.
Svarta havetTT-AFP

Nederländerna anklagar ryska stridsplan för att ha betett sig aggressivt i samband med ett möte med ett nederländskt krigsskepp i Svarta havet där över 30 länder, bland dem USA och Ukraina, nu genomför en gemensam militärövning.

Annons

Annons

Händelsen som Nederländerna anklagar Ryssland för ska ha skett i torsdags, då ryska plan ska ha "trakasserat Evertsen (krigsskeppet) vid upprepade tillfällen" under fem timmar.

Dagen innan avfyrade Ryssland varningsskott mot ett brittiskt fartyg som deltog i övningen, då det färdades på vatten kring den av Ryssland annekterade Krimhalvön.

Ryssland har sedan tidigare protesterat mot övningen och krävt att den skall ställas in.

"De flög farligt lågt och nära, skenattacker.", säger det nederländska försvarsdepartementet, som lovar att ta upp händelsen med Ryssland.

Det ryska försvarsdepartementet säger att deras Svarta havsflotta var närvarande för att "förebygga gränsöverträdelser i territoriella vatten tillhörande den ryska federationen" och att stridsplanen höll ett säkert avstånd till det nederländska fartyget.

Övningen Sea Breeze har anordnats 21 gånger sedan 1997. Årets upplaga sker i en tid av ökade spänningar mellan västländer, försvarsalliansen Nato och Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!