Pausade vaccintester oroar inte forskare

Professor Matti Sällberg (till höger) är inte särskilt oroad över att studier pausas. Det visar snarare på att läkemedelsbolagen tar arbetet på största allvar. Arkivbild.
Professor Matti Sällberg (till höger) är inte särskilt oroad över att studier pausas. Det visar snarare på att läkemedelsbolagen tar arbetet på största allvar. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Astra Zeneca tvingades i september att tillfälligt stoppa sina kliniska studier av covidvaccin. Nu har även två läkemedelsbolag i USA tryckt på pausknappen för sina projekt.

Det här visar tydligt hur allvarligt man ser på biverkningar, säger KI-forskaren Matti Sällberg.

Annons

Annons

Enligt Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, är det inte konstigt att studier stoppas.

Det är en sak om man pausar en studie med tio personer. Det är värre än om du pausar en studie med 60 000 personer. Många kan bli förkylda eller hängiga under en studie som pågår i ett par månader, och som är helt oberoende studien, säger han.

Stopptid oklar

Läkemedelsbolaget Eli Lilly har stoppat tester av en antikroppsmedicin mot covid-19 efter att "eventuella säkerhetsrisker uppstått". Företaget Johnson & Johnson har å sin sida pausat sin vaccinstudie efter att en deltagare blivit oförklarligt sjuk.

I övrigt vet man inte så mycket om just anledningarna till stoppen.

Det handlar dels om att man är mån om patientintegriteten. Om det är helt oberoende och rent personligt så ska vi inte veta om det. Det enda vi behöver veta i slutänden är om det var associerat med vaccinet eller inte, säger Matti Sällberg.

Astra Zeneca pausade i september tillfälligt de kliniska studierna av sitt covid-19-vaccin, men efter knappt en vecka kunde man återuppta testerna.

Hur mycket bolagens tidsplan rubbas i kampen om att få fram ett färdigt vaccin beror helt och hållet på hur länge man tvingas avvakta med studierna.

Pausar man det i ett halvår så påverkar ju det, men pausar man någon vecka så blir det max någon veckas förskjutning. Ju kortare desto mindre fördröjt blir det, säger han.

Annons

Annons

"Inte konstigt"

Matti Sällberg betonar att stoppet visar på att läkemedelsbolagen tar minsta biverkning eller avvikelse på stort allvar.

Det är absolut ingenting konstigt, säger han och tillägger:
Det jätteviktigt att man gör så här. Alla bolagen är ju beroende av att folk har förtroende för vad de gör. Så fort det händer något så behöver man reda ut: Beror det på det vi gör? Eller är det oberoende? säger Matti Sällberg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons