A-
A+

Påven prisar Djingis Khans mångfald

Franciskus, näst längst till höger, i dörröppningen till en jurta (eller ger, som är den mongoliska termen), det i regionen klassiska nomadtältet.
Franciskus, näst längst till höger, i dörröppningen till en jurta (eller ger, som är den mongoliska termen), det i regionen klassiska nomadtältet.
MongolietTT

På besök i Mongoliet lovordar påve Franciskus landets traditioner av mångfald – och nämner den legendariske erövraren Djingis Khan som ett föredöme i sammanhanget.

Annons

Djingis Khan skapade världshistoriens största imperium för 800 år sedan. En blodbesudlad bedrift, men han är fortfarande Mongoliets nationalhjälte. Och det tar påven fasta på.

Att imperiet kunde införliva så avlägsna och varierande områden genom seklerna vittnar om era förfäders anmärkningsvärda förmåga att erkänna kvaliteter hos folken i detta vidsträckta territorium, och att låta dessa kvaliteter tjäna gemensam utveckling, sade Franciskus i ett tal i Ulan Bator, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Djingis Khan är känd för att ha erbjudit erövrade folk ett val: underordna er eller dö. Och de som inte fogade sig behandlades skoningslöst. Det har beräknats att hans styrkor kan ha slagit ihjäl över 50 miljoner människor, över en tiondel av hela jordens dåtida befolkning.

Men påven tycker ändå att nutiden har något att lära.

Må himlarna tillåta att det i dag , på en jord som härjas av otaliga konflikter, kan ske en förnyelse – som följer internationell rätt – av det som en gång var "pax mongolica", en avsaknad av konflikter.

Påven ska under ett flera dagar långt besök också diskutera åtgärder mot korruption och klimatförändringar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.